Skřivánci na niti

80%
Skřivánci na niti

Během pražského jara byl schválen do výroby čtvrtý film Jiřího Menzela, inspirovaný motivy z povídek knihy Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Po povídce Smrt pana Baltazara z Perliček na dně (1965) a válečné tragikomedii Ostře sledované vlaky (1966), jež získala Oscara, šlo o další spolupráci nadějného filmaře a úspěšného spisovatele. Skřivánci na niti se odehrávají v kladenských ocelárnách, kam komunistický totalitní režim v období stalinismu posílal na převýchovu politicky nepohodlné osoby. Bývalý prokurátor (Leoš Suchařípa) se potkává s holičem Kudlou (Ferdinand Krůta), mladým adventistou Pavlem (Václav Neckář) a jeho láskou Jitkou (Jitka Zelenohorská). Nad všemi bdí dozorce Anděl (Jaroslav Satoranský). Film satirizující politické represe z padesátých let putoval hned po svém dokončení na dvacet let do trezoru. Navíc z něj musela být odstraněna scéna se senilním ministrem Zdeňkem Nejedlým. Premiéra filmu Skřivánci na niti proběhla až v roce 1990 a v témže roce za něj na festivalu v Berlíně Menzel získal Zlatého medvěda. (NFA)




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Klenot československé kinematografie. Spojení Menzela s Hrabalem je sázkou na jistotu. Menzel dokázal převést Hrabalova slova na velké plátno s naprostou přesností a takovou lehkostí,že se divák při sledování může jen tetelit blahem. Skřivánci jsou pohlazením po duši.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Jiří Menzel mohl být rád, že si za tento film nešel sednout stejně, jako jeho postavy. Film oceňuji hlavně proto. Polovina filmu je totiž celkem nudná, když už se tam ale mluví, tak to stojí za to. Intelektuální komedie z dělnického prostředí. Skvěl herecké obsazení.. velmi dobré.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Velmi solidní film s důležitým poselstvím, ale já osobně nejsem fanoušek hrabalovské poetiky a filosofování. Epika ustupuje lyrice mnohem víc, než se ve filmu hodí. Přesto ale silný zážitek, který stojí za to vidět.


Dodatečné informace

Původní název:
Skřivánci na niti (více)
  • Československo Skřivánci na niti
Premiéra v ČR:
1. 1. 1990
Distributor:
NFA
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika

Podobné


Powered byJustWatch