Šanghajský expres

71%
Šanghajský expres
Plakát traileru

V pořadí čtvrtý film Sternberga s Marlene Dietrichovou, inspirovaný povídkou Guy de Maupassanta Kulička. Příběh lásky exkluzivní kurtizány, čelící destruktivním silám osudu. Ve vlaku, který je vydán na milost protivládních vzbouřenců, po letech potkává svého osudového muže. Exotické prostředí Číny, prudké střety demagogických postojů, barbarská záliba v krutosti a situace plné palčivých emocí umocňují věrohodnost velkých gest protagonistů melodramatického příběhu, který von Sternberg s pomocí kameramana Lee Garmese umně vypráví především prostřednictvím obrazové stylizace nesené světlem šerosvitu. Zastřená hloubka prostoru, obličeje tonoucí v polostínech, náznaky potlačených gest otevírají prostor nevyslovenému, jež vždy bylo podstatou Sternbergovy umělecké výpovědi. Šanghajský expres vynesl Sternbergovi oscarovou nominaci.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Naštěstí mnohem víc než "jen" výstava Marlene Dietrich. Celý film na ni sice dostředivě spoléhá, ale staví okolo své ikony plnohodnotný příběh a zcela nesamoúčelně buduje zážitek z přítomnosti a plného zužitkování velké hvězdy coby objektu, symbolu, ale i prostě jako dobré herečky.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film byl kompletně natáčený v ateliéru. Sternbergova Čína je dokonalá představa Evropana o Říši středu. Výborná je sekvence výjezdu vlaku z Pekingu, která dodnes bere dech. Na druhou stranu Sternberg, který v Číně v době natáčení nebyl pak později po navštívení Pekingu pronesl, že realita je hodně jiná. To ovšem nemění nic na faktu, že Šanghajský expres byl v Číně zakázaný. Myslím, že dnešní zastánci diverzity v Hollywoodu by ovšem Sternberga pochválili, protože Asiaty hrají skuteční Asiaté a obsazení cestujících herci je v pravdě mezinárodní. Dokonce se dodržují i cizí jazyky. V originálním znění tak zazní angličtina, francouzština, kantonská čínština a němčina. Marlene Dietrich pak hovoří anglicky a francouzsky. Film se probojoval až do hlavního Oskarového klání, kdy byl nominován za nejlepší film, režii a kameru. Právě nominaci za kameru proměnil. Větší radost měl ovšem Paramount z tržeb. Šanghajský expres byl totiž nejvýdělečnějším filmem v USA a Kanadě roku 1932. Pro milovníky filmové historie je zhlédnutí tohoto filmu určitě nezbytností a snímek patří do výběru knihy 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.

Dodatečné informace

Původní název:
Shanghai Express (více)
  • USA Šanghajský expres
  • USA Shanghai Express
  • USA El expreso de Shanghai
  • USA O Expresso de Shanghai
  • USA O Expresso de Xangai
  • USA Schanghai Express
  • USA Shanghai-ekspressen
  • USA Shanghaiexpressen
  • USA Shanghain pikajuna
Země původu:
USA