Sedm

90%
Sedm
Sedm (Seven) je americký filmový thriller. Obžerství, lakota, lenost, závist, hněv, pýcha a smilstvo. Sedm smrtelných hříchů, o nichž kázali církevní hodnostáři ve středověkých kázáních s varováním, jak mohou nábožné lidi odvádět od víry. Tyto hříchy se objevily jako předloha spousty literárních, výtvarných či divadelních děl. Nyní vznikl vynikající a strhující film o dvojici nerovných detektivů, kteří řeší záhadnou sérii vražd, motivovaných zmíněným náboženským kázáním.



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
10
Tohle nemohlo dopadnout špatně. Fincher byl zrovna ve vynikající formě a k ruce si vybral absolutní hereckou špičku. Vznikl tak snímek,který se svou hutnou a depresivní atmosférou dostal mezi nejlepší filmy všech dob. Kriminální zápletka je napínavá a vizuální stránka stránka jen podtrhuje tuhle mrazivou jízdu. Kevin Spacey je zde přímo démonický a samotné finále je jen třešničkou na dortu. Maximální filmový zážitek.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Napínavý film, který mě ovšem místy nudil. Zdlouhavé scény jsou pro mě mínusem, takže proto jen 70%. Morgen Freeman jako vždy skvostný, Brad Pitt také. Film jsem viděl jen jednou a pokud tomu tak zůstane, smutný nebudu.. Za kultovní tento snímek určitě nepovažuji, ale kvalita je pro mě něco od 70%, čili kvalitní snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Dva detektivové, z nichž jeden má před důchodem a druhý je naprostý nováček, se společně snaží dopadnout vraha používající pro své činy biblický motiv, v tomto případě, sedm smrtelných hříchů. Průlomový snímek s náboženskými motivy, který pro následující léta udal nový směr. Scénárista Andrew Kevin Walker skloubil obyčejný kriminální příběh s biblickými motivy sice přímočaře, ale atmosféricky adekvátně. Režisér David Fincher jeho vizi zcela pochopil a natočil film, který už jen po vizuální stránce prostě úspěšný být musel. Ano, celé to kouzlo snímku je hlavně ve vizualitě daných temných scén, neboť se plně využívá typického psychického vnímání diváka. A protože to plně funguje, nikomu nedojde, že se v těchto scénách střída jeden kýč vedle druhého. Je to tak. Logika v tomto filmu tentokrát nikoho nezajímá. Správná atmosféra příběhu tak dokonala své. Vrahovo šílenství, které biblicky ospravedlňuje smrt každé oběti, je tak šílený, že se tomu zpočátku ani nedá věřit. Hrůza ale na diváka doslova dýchá, při sledování intenzivní a destruktivní práci sériového vraha Johna Doeho. Snímek poskytuje agresivní a pesimistický svět člověka, kterému, vlivem jeho elektrizující a vyčerpávající nálady, nelze uniknout. Když se podíváme na dějovou linku, tak je v podstatě velmi jednoduchá. Zkrátka jen obyčejné pátrání detektivů po vrahovi, kteří postupně odkrývají podstatu motivu jeho činů a čekají, až udělá sebemenší chybu. Režisérský um však z toho udělal doslova detektivní koncert. Tento snímek udělal tak hlubokou díru do světa temných kriminalistických filmů, že bude ve středu zájmu ještě hodně dlouho.


Dodatečné informace

Původní název:
Seven (více)
  • USA Sedm
  • USA Seven
  • USA Se7en
Premiéra v ČR:
28. 3. 1996
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Sedm je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch