Řád

68%
Řád
Plakát traileru
Komorní historický příběh z doby vlády Josefa II. Vojenský zběh najde dočasný azyl ve zdech ženského kláštera, kam se ho vydá hledat ozbrojená eskorta v čele s mladým důstojníkem, který stojí na chlapcově straně. Matka představená, otec Vojtěch a novicka Barbora se však pod vlivem okolností více či méně vědomě zaslouží o zběhovu tragickou smrt.



avenis
avenis
8 137 bodů
9
Viděla jsem už mnohokrát, ale teprve dnes, myslím, mohu zcela docenit. Režiséru a scénáristovi Hvížďovi bylo v době natáčení pouhých 30 let a pravděpodobně netušil, že mu zbývá už jen 7 let života. Povedlo se mu s minimem peněz natočit velice dobrý film o morálce, svědomí a svázanosti řádem. Vojenský versus církevní, zajímavé srovnání, stojí za zamyšlení... Postav není ani moc, ani málo, jsou psychologicky propracované, skvěle zahrané. Jedině Saša Rašilov mi tam nepasoval svým civilním projevem a vzhledem. Původně měl být prý zběh starší. (11.9.2020)
bidlobox
3 802 bodů
6
Trochu zmateně natočené, ale Marek Vašut mi byl v tomto filmu sympatický.
Ombak_Penari
2 764 bodů
8
Historických filmů se u nás točí jak šafránu, pokud nejde o druhou světovou válku. Tenhle patří k tomu nejlepšímu a přitom to ani nemuselo stát majlant. Inspirujte se, prosím.

Dodatečné informace

Původní název:
Řád (více)
  • Česká republika Řád
Premiéra v ČR:
24. 11. 1994
Země původu:
Česká republika