Růžový panter

75%
Růžový panter
Plakát traileru

Inspektor Jacques Clouseau má jediný cíl: dopadnout Fantoma, mezinárodního zločince světového formátu. Dlouho mu už uniká, tentokrát však, a tím je si Clouseau jist, jsou jeho dny sečteny. Stane se mu osudným Růžový panter, jeden z nejslavnějších diamantů světa, který kdysi věnoval indický maharadža své mladičké dcerce, princezně Dale. Fantom jistě neodolá výzvě zmocnit se tohoto klenotu - a Clouseau jej přistihne při činu. Velké činy si samozřejmě zaslouží velké jeviště. A dějištěm tohoto slavného skutku se stane prostředí více než důstojné: Cortina d´Ampezzo, lyžařské středisko společenské smetánky, která se sem každoročně sjíždí z celého světa...

Snímek režiséra Blakea Edwardse z roku 1964 položil základy jedné z nejslavnějších řad kriminálních komedií filmového plátna. Růžový panter se stal svého druhu fenoménem, nepochybně především díky Peteru Sellersovi, který tu v postavě "geniálního nešiky" inspektora Clouseaua vytvořil svou vůbec nejslavnější roli. Obrovskou zásluhu na oblíbenosti těchto komedií má jistě i podmanivá hudba Henryho Manciniho, vtipné, nápadité úvodní titulky i účast celé řady dalších skvělých herců, kteří se v jednotlivých příbězích objevovali: Herbert Lom, Claudia Cardinaleová, David Niven a mnoho dalších. Filmů s Růžovým panterem vznikla téměř celá desítka, některé z nich (Stopa Růžového pantera, Syn Růžového pantera) dokonce i po smrti Petera Sellerse.




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
První díl této série ještě není tak vytříbený jako ty další,ale i tak dává jasně najevo jakým směrem se filmy s inspektorem Clouseau budou ubírat. Humorných situací tu ještě moc není a navíc je mi postavy Clouseau spíš líto. Kdo viděl nejspíš ví na co narážím. Navíc mi zde dost chybí Herbert Lom jakožto komisař Dreyfus. On sám ač vedlejší postava obstarává obrovské množství zábavných situací.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Růžového pantera jsem nikdy neviděl celého a to ani jeden díl. Vím, že je to oblíbená věc a tak jsem se rozhodl podívat se postupně na celou sérii filmů. První díl mě tedy moc neoslovil. Velmi vlažný rozjezd, druhá polovina filmu už začíná přidávat na obrátkách, ale je to stále taková taškařice, založená na omylech schovávačkách a to mi nestačí. Komisař Clouseau začíná dělat své typické přehmaty velmi pozvolna, viděl jsem pár úryvků i jiných dílů a tam už to bylo lepší, zatím mi ho bylo spíš líto, než že by mě bavil. První díl považuji za mírně nadprůměrnou detektivní komedii, doufám, že další díly budou lepší.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
„Růžový panterʼ je jméno animované postavičky, která debutovala v úvodních titulcích a dočkala se nesmírného věhlasu. Ale také je to především jméno vzácného drahokamu, kolem kterého se strhlo mnoho komediálních etud s roztržitým inspektorem Jacquesem Clouseau, kterému nezapomenutelně propůjčil tvář Peter Sellers. Jedná se o první snímek vzniklé filmové série, a jak už dnes víme, jedná se teprve o zahřívací kolo. Vše se odehrává především v prostorách luxusního hotelu v severní Itálii, což je výborné synonymum pro situační humor a komiku. A co je důležité, celé je to dobře promyšleno. Jistojistě pomohlo také vynikající obsazení. Když už nic, snímek přitáhly tehdejší herecké hvězdy. Příběh občas doplňují krásné scenérie městečka Cortina dʼAmpezzo v provincii Belluni v severoitalském Benátsku, čemuž se vlastně tímto dělá reklama. Nezapomenutelný soundtrack hudebního mistra Henryho Manciniho už je jen třešničkou na dortu. Humoru je více než dost, avšak přísně se vše drží na onom situačním humoru. Automobilová honička v maškarních kostýmech v závěru je už doplňujícím vstupem do grotesky. Bohatá smetánka představuje dnes už vzácné společenské chování a děj pomaloučku plyne jak vánek. Ano, všemu je dán svůj čas a tak jediná vtipná scéna nespadne až moc do bláznivin. Málokterý současný divák si uvědomí, že se také jedná o komedii erotickou. Je to však koncipováno tak, že je na dnešní dobu už těžko pochopitelné, že sex může být zábavný, aniž by byl oplzlý. Dnes ve filmové branži ohromná vzácnost. Takže tu jsou po dějové stránce dvě etudy. Hon na fantoma a sexuální touhy. Obojí dobře vyrovnané. Vzájemně si nepřekáží a naopak se vkusně doplňují. Komediální klasika s nejoriginálnějším detektivem inspektorem Clouseau, který jak je nešikovný, tak je zároveň i mazaný. Filmový počin na své stáří stále vyhledávaný a stále se pro svůj humor neomrzí.

Dodatečné informace

Původní název:
The Pink Panther (více)
  • USA Růžový panter
  • USA The Pink Panther
Země původu:
USA
Tržby:
10,88 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Růžový panter je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Růžový panter


Podobné


Powered byJustWatch