Romeo a Julie

70%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
Kdo by to řekl,že se klasické dílo Williama Shakespeara dá zmodernizovat a převést ho do dnešní doby kdy meče vystřídaly zbraně. Luhrmann tuhle stylovou jízdu plné lásky a zmaru zvládl skvěle. Složil pěknou poctu originálu a svým vlastním stylem ho nabídl dnešní generaci.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Po skvělém muzikálu Moulin Rouge! jsem se prostě musel podívat i na předchozí Luhrmannův film. A zklamaný nejsem. I přes tu disko-popovou zátěž. Má to svojí jedinečnou energii a takových filmů moc nevzniká.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Z mého úhlu pohledu je to dvojka v Shakespearových adaptacích Romea a Julie. Baz Luhrman v této době ještě nebyl ani zdaleka tak uznávaný a Leonardo Di Caprio už měl za sebou nominaci na Oskara a navíc byl v tom správném věku. Díky této současné adaptaci začal Hollywood přinášet další moderní Shakespeary, ale už se to moc nevedlo.
Klajnik
Klajnik
8 473 bodů
2
Ta modernizace námětu a stylizace je zajímavá a mě baví, že se tvůrci odvážili děj námět takto posunout. Myslím, že je to dokonce hlavní přednost tohoto filmu. Pak taky na Lea se kouká dobře. Málo kdo vypadal kdy tak dobře jako DiCaprio mezi lety 1995 - 2000. Problém je v té Shakespeareovské teatrálnosti, která mi už dnes jen leze krkem (viz. Coenův Macbeth). To květnaté vylévání si pocitů mezi postavami působí směšně a irituje mě to. Pravidlo show dont tell lze porušit, pokud to není debilně polopatické, ale lze číst něco i mimo řádky případně pokud je obsah dialogu patřičně hluboký/rozsáhlý (viz. Scenes From a Marriage). Takhle se mezi sebou lidé ale nebaví a já to těžko snáším i v adaptacích Shakespeara. Jeho jazyk jistě má estetickou krásu, ale buď jsem ji zatím nespatřil (nikdy jsem ho nečetl) a nebo to ve filmu prostě nefunguje. Nejhorší však na celém filmu jsou četné nesmyslné scény, kdy se postavy z nějakého důvodu nějak nezachovají, ačkoliv k tomu je pádný důvod. Scénář, na němž to vždy stojí, pak vrhá dojem vyumělkované a samoúčelné slátaniny. Na začátku po sobě postavy z dvou rodů/gangů začnou střílet, ohrozí životy lidí i zapálí benzínku. Jsou chyceni policií dřív než Romeův a Juliin bratranec stihnou navzájem zabít. Nějaký policejní poručík se vší vážností a zlostí řekne otcům těch dvou magorům, že jejich rody už 3x ohrozili klid ulic města a pokud se to stane ještě jednou, tak si na ně už došlápnou. Nemusím snad líčit, jak líný writing toto jest a jak se podobné perly během celého filmu opakují. Dodám jen, že z filmu není ani patrno, proč se ony rody tak nesnáší. Není tam nastíněna žádná komplikovaná historie. Prostě to tak je, diváku přijmi to. Přijmi, že postavy jsou afektované a emocionálně labilní parodie na skutečné charaktery, jež jsou ochotny se pro nic za nic zabít, ale nejsou ani groteskními karikaturami, nad jejichž bizarní vyjebaností by se divák mohl bavit. Když pak v půlce filmu Juliin bratranec zabije Romeova přítele (ve velmi zle zpracovaném souboji) a Romeo se následně vydá zabít Tybalta, který se však k pistoli dostane první. Najednou tiskne hlaveň přiloženou k Romeově čele, kterýž opět vylévá své city (Buď tyyyy, nebo jáááá, nebo oba pujdéééém s ním) a zbraň si k čele sám tiskne. Tybalt však nevystřelí, ačkoliv film o něm do té doby vypověděl jen to, že nezkrotně nenávidí Monteky a vše by mělo nasvědčovat tomu, že nebude váhat a vystřelí. Diváku přijmi však nyní, že prostě váhá, zbraň si nechá nějak divně vzít a následně je Romeem zastřelen. Film je to hloupý, otravný, užvaněný, v mnoha scénách nedostatečně dobře natočen (choreografie, kamera) a scénář je na můj vkus příliš prázdný, vykonstruovaný a děravý. Ač na filmu dokážu jisté věci ocenit, tak výsledný dojem zůstává dost zlý na to, aby to celé odsoudil.
kedl
kedl
6 380 bodů
8
Klasika v novodobém podání. Místo mečů se střílí, jezdí se v luxusních autech....
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7
Nádherné zpracování v podání mlaďounkého Leonarda di Capria
B3n
4 060 bodů
10
Hudba: Craig Armstrong
alexik789
2 512 bodů
7.5
Velice svěží, vzrušující, originální. Má to šťávu. Skvělé výkony ústřední dvojice. Plus skvělá hudba. Leonardo DiCaprio je úžasný herec a svědčí o tom i jeho herecké výkony, které jsou vždy okouzlující. On ví, jak se má správně hrát.
harry456
harry456
2 437 bodů
6.5
Takhle jsem Leonarda ještě neviděl.
DHDV
DHDV
311 bodů
9
Klasika převedená (ve filmu se mi libí použití orginálních veršů) do moderního hávu aby byla stravitelnější pro většinu/mladší masu lidí a hlavně stylová parádička od Luhrmanna. Tento film sem viděl opravdu mnohokrát, jednou mě zaujala vizuální stránka filmu, podruhé herecké výkony anebo originální soundtrack. Ve filmu se objeví mnoho „tehdy mladých“ výborných herců. Na to jak sem Dicapria neměl rád, tak mu postupem času docházím na chuť, hlavně sem jeho filmy začal vyhledávat po Krvavém diamantu a Počátku (docela nedávno) . Danes je kapitola sama osobě, krásná herečka s velkým nadáním (perfektní byla ve Hvězdném prachu). Tento film nezaujme svou dokonalostí spíše jako svou vizuální a originální stránkou. Někdo v tom vidí kýč, někdo starou klasiku v novém hávu…Závěrečná scéna ve filmu je opravdu perfektně/silně romantická procítěná. Herci do toho opravdu daly hodně… Z pohledu dneška byl William hodně nadčasoví!