Romance pro křídlovku

80%
Romance pro křídlovku
Otakar Vávra se v 60. letech vzepjal k mimořádným tvůrčím výkonům, zařadil mezi po bok svých žáků inovujících filmový jazyk i témata. Vávra se přiklonil k poetickému stylu, předurčenému už nostalgickým zacílením stejnojmenné básnické předlohy Františka Hrubína. Stárnoucí muž, zaposlouchavší se do zvuku křídlovky, si vybaví události, které zažil jako mladičký nezkušený student. Evokace venkovské pouti, láska k děvčeti od kolotoče, patina starobylých zábav, prvního setkání se smyslností i smrtí - to vše film promyšleně nabízí. Vynikající je režijní ztvárnění včetně herecké složky. V hlavní roli se blýskl začínající Jaromír Hanzlík, jeho popleteného dědečka ztvárnil Janusz Strachocki.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Moc pěkný film, ze kterého dýchá starý lidsky vesnický duch. Jaromír Hanzlík byl v jeho hereckých začátcích skvělý a role mu sedla. Spojení Otakar Vávra a František Hrubín zafungovala skvěle. Je to jeden z klenotů naší kinematografie a v našich TV ho takřka není vidět.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nemůžu se zbavit pocitu, že tahle instant classic československé tvorby není zajímavá absolutně ničím od provedení po příběh.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Nemám nic proti formě, proti obsahu ovšem ano, u předloy i u filmu. Že by mohl mít mrtvý dědeček přednost před živou přítelkyní, to prostě nechápu.


Dodatečné informace

Původní název:
Romance pro křídlovku (více)
  • Československo Romance pro křídlovku
  • Československo Romance for the Bugle
Premiéra v ČR:
3. 3. 1967
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
15+
Čeština:
Romance pro křídlovku je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch