Revizor

71%
Revizor
Ruské provinciální městečko očekává příjezd tajného revizora z hlavního města. Považují za něj mladého frajírka Chlestakova, který tudy projíždí. Ten se do této role ochotně vžívá, nechá se hostit a přijímá úplatky... Významné komediálně satirické drama od ruského dramatika N. V. Gogola. (oficiální text distributora)



Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
Gogolova Revizora jsem nečetl a tak nevím, jak přesně se tento snímek drží předlohy, já jsem se dočkal dobré veselohry. Vše je založeno na záměně, což bývalo vždy oblíbené a vděčné téma. Vlasta Burian předvedl na jeho schopnosti průměrný výkon. Od Jaroslava Marvana jsem také viděl mnohokrát lepší výkon.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Rozhodně překvapuje, že někdo, jako je Vlasta Burian, se zhostí hlavní role ve hře ´Revizor´od Nikolaje Vasiljeviče Gogola. I stalo se a tímto se jedná o jeho první filmovou dramatickou roli, ve které ukázal, že není mistrem jen komedie a satiry. I když jed velmi často viditelné, že sem tam si tu nějakou svou komik přeci jen úspěšně propašoval. Zahrát si v této hře a právě onu konkrétní, tedy hlavní, postavu byl jeho sen a splnil se mu. Jelikož se jedná o stále různými divadelními soubory vyhledávanou klasiku, není potřeba přibližovat děj. Pro Vlastu Buriana a pro vlastnosti filmu je samozřejmě v určitých odvětvích upraven, ale to na základní myšlence nic nemění. Burian jako obvykle exceluje a strhává na sebe pozornost. Dokonce byla zachována tvůrčí šablona, takže, jako obvykle, nechybí tematická písnička. A ani po tolika letech na své impozantnosti snímek nic neztratil. Jen tak pro zajímavost, snímek natočil Martin Frič, kterého lze spatřit na konci filmu, kde si střihnul vojáka oznamujícího příjezd pravého revizora.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8
Toto netřeba komentovat.


Dodatečné informace

Původní název:
Revizor (více)
  • Československo Revizor
  • Československo The Inspector
  • Československo The Inspector General
Premiéra v ČR:
29. 9. 1933
Distributor:
Meissnerfilm
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné