Psycho

86%
Psycho

Anthony Perkins jako duševně nemocný Norman Bates. Jeho starý ponurý dům slouží jako příležitostný motel a rozhodně není místem klidného odpočinku. O tom se přesvědčí i Marion Craneová (Janet Leigh). Soukromý detektiv (Martin Balsam) a Marionina sestra (Vera Miles) se vydávají po stopách zmizelé mladé Marion. Smrtelné napětí stoupá, až nakonec vyústí ve strašný a nevyhnutelný závěr.




Recenze: Psycho

Kinobox.cz
100%

Jenže Psycho na rozdíl od většiny žánrově či tematicky spřízněných kusů, jimž jde předně o prvoplánové napětí, šok a strach, dodnes funguje jako dokonale promyšlený a po všech stránkách dotažený snímek, na nějž lze aplikovat i ta nejpřísnější měřítka kvality. A na nějž se lze proto dívat znovu a znovu a nechávat se tak opakovaně opájet jednotlivými brilantně zrežírovanými scénami, propracovaným scénářem, Perkinsovou životní rolí, skvostnou černobílou kamerou (natočit film barevně režisér naštěstí záměrně odmítl) či úchvatnou hudbou Hitchova dvorního skladatele Bernarda Herrmana, jež je pro film podobně zásadní a symptomatická jako například soundtrack Johna Williamse k Čelistem.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Psycho je jeden z mála filmů,který si drží status kultovní a opravdu si ho i zaslouží. Hitchcock tímto filmem posunul hranice hororového žánru a určil jeho další podobu po dalších x let. Hitchcock zde pomalu buduje atmosféru,která je nakonec opravdu dost hutná. Každá scéna má své pevné místo a některé z nich i předčily dobu a samotný film (scéna ve sprše,záběr na záchod). Geniální!
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Mistr napětí a strachu a klasický horor se skvělou hudbou i atmosférou. Není potřeba nadpřirozeno, aby vznikl dobrý horor. Tento žánr nemám moc rád, zejména jde-li o satanismus atd. Na tohle se podívám rád, z rukou Alfreda Hitchcocka vzešlo spousta skvělých snímků a Psycho je dnes již legendou.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
10
Opravdová špička. Hitchcock si trochu toho obecného přeceňování zaslouží, i kdyby měl být tohle jediný film, který by jeho pověst potvrzoval (ne že by jediný byl). Přesní herci, skvělé stupňování děje a památné scény. Navíc drzost celkového konceptu...


Dodatečné informace

Původní název:
Psycho (více)
  • USA Psycho
Premiéra v ČR:
15. 1. 2009
Distributor:
AČFK
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,81 mil. USD
Čeština:
Psycho je dostupný s českými titulky

Další z kolekce Psycho


Podobné


Powered byJustWatch