Příběh z Bronxu

76%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Robert de Niro k mafiánskému tématu docela dobře přilnul a tak snad ani nemůže překvapit, že se na to podíval i spoustu režiséra. A vzal si námět, který byl ve svém smyslu použit i ve snímku 'Mafiáni' (1990). Snad každý měl v dětském věku svůj vzor a měl sen být jako on, načež byl schopný pro to udělat cokoliv. Právě o tom je tento snímek, který je striktně vyprávěný dětskýma očima. Hrdina příběhu se vlivem toho dostane mezi dvě barikády a tak tu máme docela zajímavou charakterovou studii dvou mužů. Psychologie obou postav je výraznější než by si kdo myslel. Milující otec se snaží svého syna odvrátil od nekalého života v konfrontaci s bezohledným gangsterem schopného zabít člověka bez mrknutí oka, aby se nakonec v chlapcově dospělosti ukázalo, že dané skutky jsou právě naopak. A stačí k tomu málo. Zamilovat se do afroameričanky. Otec s tím nesouhlasí, tedy se ukáže jako naprostý rasista, naopak všehoschopný gangster v tom má jisté pochopení a sdílí podporu. Důraz na rasistické konflikty mezi afroameričany a, v tomto případě, Italy, je tudíž výrazný a takovýto dějový skutek vlastně do dění zapojuje i diváky, aby sami vzali v potaz, která strana je ta špatná a která dobrá. Režisérský debut Roberta de Nira, který si zároveň střihl i roli onoho otce, je do značné míry naprosto bezchybný. Zhmotnil na plátna kin příběh a postavy s nezapomenutelnými scénami. A to není všechno. I hudební soundtrack je v tomto směru pro vybudování patřičné atmosféry víc než trefný. Jedná se o dobrý film, který bez problémů může oslovit fanoušky gangsterských filmů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Musím se přiznat, že k tomuhle filmu jsem měl silnou nedůvěru. Nakonec to ale bylo neopodstatněné. Není to klasická gangsterka, pokud to vůbec gangsterka je. Je to příběh jednoho kluka z Bronxu - nic víc, nic míň. Možná se maličko hraje na emoce a De Niro mohl svůj příběh víc vypointovat, ale svoje bohaté zkušenosti využil, aniž by nutně kopíroval některého z velikánů, pod nimiž pracoval. Nostalgie Tenkrát v Americe a vyprávění jako v Scorseseho gangsterce se příjemně a nenuceně prolínají. Velmi silné čtyři hvězdy, které by někdy mohly atakovat i tu pětku.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Klobouk dolů před De Nirem, takový režijní debut by mu mohli mnozí závidět. Střízlivý a poutavý mafiánský snímek, který se nesnaží jen vyprázdnit co nejvíce zásobníků, ale krásně nás provádí nelehkým dospíváním v době plné rasisitického napětí a mafiánských bossů. I když se ve filmu celou dobu neuděje téměř nic vyjímečného a napínavého, je stejně tak krásně a plynule natočen, že si ho budete užívat. Mazák De Niro hraje svou roli s chutí jako vždycky, výtečně mu navíc sekunduje Chazz Palminteri, jenž je se svým chladným výrazem pro roli gangstera jako stvořený. Bronx Tale bych neřadil k největším skvostům gangsterské filmové sbírky, ale jako náhled do složité doby a kultury je perfektní..
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
9
Na režisérské stoličce možná sedí De Niro, ale z části jde o zaměnitelný příběh jako od Scorseseho, jen tady není ta touha si to tolik vychutnat, nýbrž udělat to divákovi přístupnější. Výborný mafiánský příběh, jenž s klidem obstojí vedle velkých značek, jako je třeba kultovní Godfather. Celá první půle je sice spíš pozvolná a rozhodně ne tolik úderná, ale důstojně se jí podaří představit všechny postavy a rozehrát všechny vztahy. Že malý C je naivní mladý kluk je jasné, ovšem když tenhle vztah naváže jako dítě působí to daleko lépe a zase trošičku něco jiné. Mafián Sonny je mistrně zahraný Chazzem Palminterim, kdy po tomhle mě teda hodně mrzí, že obětoval kariéru divadlu, jelikož tady to zvládl bravurně. Ač střet dospělých vzorů není nic originálního, tak v tom mafinánském světě to působí o to více svěže. Dneska by tohle dostalo Oscara jak nic, jelikož si to pohrává přesně těmi tématy jako je dospívání nebo rasismus, ale možná je dobře, že si film žije svým světem. Úžasný hudební doprovod, který jen přidává na celkovém kouzlu. Krásný to film! 90%
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
de nirov príjemný malý réžijný debut, ktorý vsádza viac na dej a hercov ako na akciu. v oboch prípadoch mu to vychádza na jednotku.
Floridsky
4 376 bodů
8
Pro DeNira i Palminteriho velmi blízké osobní téma. Palminteri vychází ze svého života a DeNiro také žil jako malý v Bronxu, takže oba ví, jak to chodí a přinesli nám nezapomenutelný příběh o životě v italské čvrti. Krom klasické archy, kdy syn začne pracovat pro mafiánského bosse, tu máme úžasnou linku o otci a synovi, která výborně funguje a navíc DeNiro zahrál otce perfektně. Scénář je úchvatný a režie od samotného DeNira je mistrovská. Jeho styl vyprávění je parádní. Nikam nepospíchá a dokonale pracuje s postavami a jejich motivacemi. Jedna z mála gangsterek, která mě zaujala, bavila a udržela mou pozornost až do konce. Je to díky tomu, že příběh je jednodušší a svižnější. Není tu žádná přepálená stopáž. Jen ty dvě hodinky a to bohatě stačí. Také tu není hromada postav, takže se příběh soustředí jen na hlavní trojici syn/otec/boss a nejsme rozptylování různými věcmi okolo.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Robert De Niro se ujal režíjního postu a zvládl to perfektně! Příběh z Bronxu není žádný špatný příběh, ale než jsem se nadál bylo, po příběhu. Na film se tedy hezky kouká, ale není to ta klasická mafia story. Spíše jen se ten film o to snaží, ale ať se snaží nebo ne, určite je to velmi vydeřený film.
Edward
Edward
2 481 bodů
9
9/10
Senkys57
Senkys57
973 bodů
9
Je hrozný, jak naprosto cokoliv dokáže ovlivnit dítě po celý život. Líbí se mi, jak se Calogero ohradil vůči svým rasistickým kamarádům...
Medúska
Medúska
947 bodů
8.5
Docela mě překvapilo, že pan Robert De Niro režíroval tento snímek. Musím uznat, že se mu to povedlo. Pestrý příběh o chlapci, který řeší, na které straně zákona by se měl držet. Obě mají totiž své plus i mínus. Neméně významnou náplní filmu je také rasismus, který je zde vyobrazen klasickým americkým způsobem.