Příběh z Bronxu

76%
Příběh z Bronxu

Známý herec Robert De Niro zachycuje ve svém režijním debutu Příběh z Bronxu prostředí, které důvěrně zná, neboť v něm vyrůstal. Ve vyprávění hlavního hrdiny Calogera ožívá svět chudé italské čtvrti v New Yorku šedesátých let. Devítiletý chlapec, později sedmnáctiletý mladík, podléhá vlivu obdivovaného gangstera Sonnyho, ale zároveň uznává i svého otce, čestného řidiče autobusu Lorenza. Ten bojuje o svého syna s vědomím, že má proti sobě mocného muže a že některé věci nemůže změnit. Děj nemá "silný" příběh, odvíjí se ve sledu drobných epizod. Tvůrci se soustřeďují na realistický popis prostředí, na drobnokresbu různých postav a postaviček a na charakteristickou dobovou atmosféru. K té patří i svět mafie i rasová nesnášenlivost vůči černochům z vedlejší čtvrti (Calogero se zamiluje do černé dívky). Zločin a nesmyslná rasová nenávist ústí do tragédií, jež se tentokrát obracejí proti svým strůjcům. Film vznikl podle divadelní hry Chazze Palminteriho, který napsal i scénář a který tu hraje postavu gangstera Sonnyho. Režisér si vybral roli hrdinova tatínka, přičemž dílo věnoval svému otci, Robertu De Nirovi staršímu. Důležitou součástí nenápadně poctivého snímku je využití mnoha krásných dobových skladeb a písní.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Robert de Niro k mafiánskému tématu docela dobře přilnul a tak snad ani nemůže překvapit, že se na to podíval i spoustu režiséra. A vzal si námět, který byl ve svém smyslu použit i ve snímku 'Mafiáni' (1990). Snad každý měl v dětském věku svůj vzor a měl sen být jako on, načež byl schopný pro to udělat cokoliv. Právě o tom je tento snímek, který je striktně vyprávěný dětskýma očima. Hrdina příběhu se vlivem toho dostane mezi dvě barikády a tak tu máme docela zajímavou charakterovou studii dvou mužů. Psychologie obou postav je výraznější než by si kdo myslel. Milující otec se snaží svého syna odvrátil od nekalého života v konfrontaci s bezohledným gangsterem schopného zabít člověka bez mrknutí oka, aby se nakonec v chlapcově dospělosti ukázalo, že dané skutky jsou právě naopak. A stačí k tomu málo. Zamilovat se do afroameričanky. Otec s tím nesouhlasí, tedy se ukáže jako naprostý rasista, naopak všehoschopný gangster v tom má jisté pochopení a sdílí podporu. Důraz na rasistické konflikty mezi afroameričany a, v tomto případě, Italy, je tudíž výrazný a takovýto dějový skutek vlastně do dění zapojuje i diváky, aby sami vzali v potaz, která strana je ta špatná a která dobrá. Režisérský debut Roberta de Nira, který si zároveň střihl i roli onoho otce, je do značné míry naprosto bezchybný. Zhmotnil na plátna kin příběh a postavy s nezapomenutelnými scénami. A to není všechno. I hudební soundtrack je v tomto směru pro vybudování patřičné atmosféry víc než trefný. Jedná se o dobrý film, který bez problémů může oslovit fanoušky gangsterských filmů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Musím se přiznat, že k tomuhle filmu jsem měl silnou nedůvěru. Nakonec to ale bylo neopodstatněné. Není to klasická gangsterka, pokud to vůbec gangsterka je. Je to příběh jednoho kluka z Bronxu - nic víc, nic míň. Možná se maličko hraje na emoce a De Niro mohl svůj příběh víc vypointovat, ale svoje bohaté zkušenosti využil, aniž by nutně kopíroval některého z velikánů, pod nimiž pracoval. Nostalgie Tenkrát v Americe a vyprávění jako v Scorseseho gangsterce se příjemně a nenuceně prolínají. Velmi silné čtyři hvězdy, které by někdy mohly atakovat i tu pětku.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Klobouk dolů před De Nirem, takový režijní debut by mu mohli mnozí závidět. Střízlivý a poutavý mafiánský snímek, který se nesnaží jen vyprázdnit co nejvíce zásobníků, ale krásně nás provádí nelehkým dospíváním v době plné rasisitického napětí a mafiánských bossů. I když se ve filmu celou dobu neuděje téměř nic vyjímečného a napínavého, je stejně tak krásně a plynule natočen, že si ho budete užívat. Mazák De Niro hraje svou roli s chutí jako vždycky, výtečně mu navíc sekunduje Chazz Palminteri, jenž je se svým chladným výrazem pro roli gangstera jako stvořený. Bronx Tale bych neřadil k největším skvostům gangsterské filmové sbírky, ale jako náhled do složité doby a kultury je perfektní..

Dodatečné informace

Původní název:
A Bronx Tale (více)
  • USA Příběh z Bronxu
  • USA A Bronx Tale
  • USA Príbeh z Bronxu
Premiéra v ČR:
26. 1. 1995
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
17,29 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné