Přelet nad kukaččím hnízdem

89%
Přelet nad kukaččím hnízdem

Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho, ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou...




Pete69
Pete69
29 372 bodů
9.5
Film, který povýšil Jack Nicholson na vrcholné dílo. Příběh je silný a zajímavý, ale obsazení Nicholsona byl ten pravý Formanův brilantní tah. V sedmdesátých a osmdesátých letech byl na vrcholu a neumím si v tomto filmu představit nikoho jiného. Filmový klenot.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Forman se světu nemohl představit lépe. Takřka dokonalé drama se skvělými hereckými výkony s Nicholsonem v čele. Nejde jinak než zatleskat. Konec mě vždycky dostane.
olga-pu
20 075 bodů
10
Skvělý film.Skvěle hercy,scénář i režiser.


Dodatečné informace

Původní název:
One Flew Over the Cuckoo's Nest (více)
  • USA Přelet nad kukaččím hnízdem
  • USA One Flew Over the Cuckoo's Nest
Premiéra v ČR:
1. 2. 1990
Země původu:
USA
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
3 mil. USD
Tržby:
108,98 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Přelet nad kukaččím hnízdem je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch