Krvavá hostina

50%
Krvavá hostina

Základní kámen celého žánru, první „gore film“ všech dob z dílny klasika exploatačního filmu Herschella Gordona Lewise. Tento absolvent žurnalistiky a původní profesí učitel anglické literatury spojil síly s producentem Davidem F. Friedmanem a během krátké doby si vydobyli určité renomé na trhu lechtivých filmů. Počátkem 60. let ovšem nahota, která mezitím pronikla do mainstreamové hollywoodské produkce, přestala táhnout. Uzrál čas k prolomení dalšího tabu – explicitního násilí. Lewis s Friedmanem natočili v rychlém sledu dnes již klasickou „gore“ trilogii Krvavá hostina (1963), 2000 Maniacs (1964) a Color Me Blood Red (1965).
Mohutný proud filmové krve tedy vytryskl před více než čtyřiceti lety na Floridě, při natáčení Lewisovy Krvavé hostiny. Dílko je to prosté jako rána na solar, jde rovnou k věci. Fuad Ramses, majitel exotického lahůdkářství, potřebuje ke vzkříšení egyptské bohyně Ištar různé části dívčích těl. A tak se činí. Film vznikl s rozpočtem pouhých 24 000 dolarů, scénář čítal patnáct stránek a natáčení trvalo všehovšudy dva dny. Je tedy nasnadě, že herecké výkony nejsou nijak oslnivé (spíše toporně okouzlující), bez ohledu na to, že hlavní hrdinku ztvárnila Playmate aktuálního červnového čísla časopisu Playboy. To však není podstatné. Skutečnými hvězdami snímku jsou rekvizity dodané místním řeznictvím. Vše vrcholí dokonale absurdním finále korunovaným filosofující tečkou. (Festival otrlého diváka)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
1
Snímek má své zasloužené prvenství v oblasti hororového subžánru a tím je ´splatter´. Stal se tak předlohou a inspirací pro mnoho dalších tvůrců a to až do dnešních dob. Týká se to nejen klasického ´giallo´, ale hlavně pro mnohé daleko známější ´slasher´. Neznamená to však, že by byl tento snímek lecjaká pecka. Spíše naopak. Dějová linka, samozřejmě v oblasti krimi žánru, jednodušší snad už být ani nemohla a statičnost na výjimky všech scén jsou po divácké stránce až rdousící. Režisér prostě jen někam postavil herce, či spíše neherce, ti snaživě odříkali svůj text, a to je všechno. Dialogy jsou příšernější, než by leckoho mohlo napadnout a že by se po dějové stránce opravdu něco odvíjelo… No, hamba mluvit. Každopádně na ´splatter´ je krve a rozřezaných končetin dostatek. I když je teda ona kapalina v pozici krve spíše k pousmání a ty nevěrohodné cákance na obětech zrovna tak, ale když je to v této hororové oblasti první film, dejme tomu. Nízký rozpočet je tedy víc než znatelný, ale vlivem divácké zvědavosti, co že je to za nový subžánr, si tvůrci mohli komerčním úspěchem radostně poklepat po ramenou. Z rozpočtu 25 tisíci dolary zisk 4 miliony dolarů. K tomu není víc co dodat. Film je strašný, ale svým novým hororovým zaměřením se zapsal do filmové historie.

Dodatečné informace

Původní název:
Blood Feast (více)
  • USA Krvavá hostina
  • USA Blood Feast
  • USA Egyptian Blood Feast
  • USA Feast of Flesh
  • USA Orgie sanglante
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,02 mil. USD
Tržby:
4 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Krvavá hostina