Práče

75%
Práče
Československá jednotka v součinnosti s Rudou armádou, stojí před Duklou. Sovětská armáda osvobodila koncentrační tábor Osvětim a malý chlapec František Bureš, který tam byl nalezen, je poslán k československé jednotce. Františka umístili hluboko do týlu mezi vojáky, kteří pracovali v polní prádelně. Byli to především tatíci pokročilého věku a ti se Františka ujali se starostlivostí zcela otcovskou. A tak malý chlapec pomaličku zapomínal na koncentrační tábor a pozvolna se z něj stával bezstarostný desetiletý chlapec. Jenže náš malý František začal tropit všelijaké nezbednosti, kterými sice trápil své "tatínky", ale ti ze soucitu mu všechno odpustili. (Kino CS)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Válečný film po Česku, málo bojů zato srdce všude plno. Příběh dítěte, které je nalezeno v koncentračním táboře a je umístěno do vojenské prádelny. Velmi lidské, v závěru menší partizánská akce. Černobílá snímku sluší a takové filmy by nikdy neměly být obarveny. Krásná stručná podívaná.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Škoda, že teď se dávají samé americké či britské válečné filmy a z našich tak maximálně Svěrákův Tmavomodrý svět. Film Práče je filmem mého dětství. Ale nikdy mi z hlavy nevyvane. Karlovi Kachyňovi se podařilo vytvořit ve filmu tak úžasnou atmosféru lidskosti, která je, řekla bych po zkušenostech s jinými válečnými filmy, nenapodobitelná. Pohled na válku očima sirotka Františka. Škoda, že už si tento film nemůžeme připomenout v televizi a že ho neuvidí ani dnešní děti, pro které je druhá světová válka něčím čím dál vzdálenějším.
David Bátor
2 824 bodů
10
Krásný film. Patří k těm nezapomenutelným.


Dodatečné informace

Původní název:
Práče (více)
  • Československo Práče
  • Československo Procarz
  • Československo The Slinger
Premiéra v ČR:
6. 5. 1960
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Práče je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch