Alonzo, muž bez rukou

75%
Alonzo, muž bez rukou
Plakát traileru

Ještě než režisér Tod Browning natočil svůj zásadní film Zrůdy (1932), vypravil se do cirkusového prostředí také s údernou historkou o muži, který si pro lásku nechal ruce uřezat. Ve snímku považovaném za jeden z nejbizarnějších Browningových opusů herecká legenda Lon Chaney představuje vrhače nožů Alonza, který předstírá, že nemá ruce, aby unikl před zákonem. Bývalého protřelého zločince by totiž jinak mohli snadno identifikovat podle dvou palců na jedné z jeho rukou. Láska ke krásné figurantce Nanon (ztvárněné mladou hvězdou Joan Crawford), která nesnáší dotyk mužských paží, ho nakonec přivede k myšlence nechat si obě končetiny chirurgicky odstranit, aby milovaná dívka mohla opravdově spočinout v jeho bezručí. Chaney v další ze svých démonických kreací předvádí nejen rejstřík svých zlověstných obličejových grimas, ale také řadu akrobatických dovedností zahrnující vrhání nožů nebo kouření pouze pomocí nohou.(Festival otrlého diváka)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Cirkusové prostředí, omšelý milostný příběh a zločinec ve snaze uniknout policii předstírajíc, že nemá paže. Snímek z němé éry se považuje za nejlepší počin režiséra Toda Browninga, který dle filmové kritiky uvádí již v úvodu jednu z nejpřesvědčivějších scén, jaké ve své době byly k vidění. Jedná se o cirkusové vystoupení, ve které vrhač nožů bez rukou předvádí své umění pomocí nohou. Dnes to pro mnohé diváky nepřijde, ale v rámci co největší realističnosti scény se jedná o nemalou obtížnost realizace. Scénu natočil skutečný bezruký dvojník herce Lona Chaneyho, což k oné realističnosti dost přispělo. Melodramatický děj příběhu má jinak svou ryzost a kupodivu i smysl pro detail. Hodinový film, avšak v rámci děje je řečeno vše patřičné. Paže. Synonymum používajíc v centru dění. Alonzo nemá paže. Svůdná Nanon mužské paže nenávidí, protože jí muži neustále hladí, což se jí nelíbí. A to je do ní zamilovaný silák Malabar, který nechápe, proč je odmítán. Co tak z toho může vzejít. Vše je stavěno na hereckém výkonu představitelů, což na němý film není nic neobvyklého. Řeč těla, mimiky obličeje, zkrátka vše, aby divák vše správně pojal a byl přesvědčen o každičké emocionální scéně jak v rámci dramatu, tak i romantismu. Němá klasika, která v rámci historie filmového umění nemůže být přehlédnuta.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Alonzo je bezpochyby jedním z nejvýřečnějších němých snímků všech dob. Důkaz toho, že i bez dialogů a bez jediného čistokrevného hororového prvku, pouze nápaditou prací s kontroverzními motivy a rozličným herectvím mistra Chaneyho může vzniknout podobně strhující, napínavý a dekadentní příběh. Měl jsem tu čest zhlédnout upravenou verzi s geniálním hudebním doprovodem, která nemá jedinou chybu a pokud mám ohodnotit jen ji, není nad čím váhat.

Dodatečné informace

Původní název:
Alonzo kädetön (více)
  • USA Alonzo, muž bez rukou
  • USA Alonzo kädetön
  • USA Alonzo the Armless
  • USA Demon cyrku
  • USA Der Mann ohne Hände
  • USA Der Unbekannte
  • USA Garras humanas
  • USA L'inconnu
  • USA Lo sconosciuto
  • USA O Homem Sem Braços
  • USA The Unknown - Der Unbekannte
  • USA Unknown, The
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,22 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění