Postřižiny

84%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Naprostá česká klasika,která skloubila výbornou Menzelovu režii a knižní Hrabalovu předlohu. Vznikl tak poetický snímek,který sice nemá extra propracovaný námět,ale na druhou stranu je výborným oslavou krásných žen a piva. Nezapomenutelné postavy a hlášky typu: Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala udělaly z toho filmu snímek,který musíte vidět.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Poblázněný Pepin a poklidný karierista Francin s milující ženou. Film je vlastně klidný, nic extra se tam neděje, příběh také není zrovna hluboký, i když poetický je bezesporu.. takže 70% je až dost. Navíc pivo s postřižinského pivovaru není zrovna nejlepší :)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Na úžasném filmovém vizuálu má podíl samozřejmě jeden z domácích nejlepších kameramanů Jaromír Šofr, který většinu filmu pracoval s denním světlem a barevnou kompozici upravoval v postprodukci tzv. stříbrným procesem, který aplikoval na filmech Jiřího Menzela hned třikrát od roku 1978. Právě tímto procesem docílil té úžasné a neopakovatelné retro atmosféry. Postřižiny patří mezi tituly, které jsou velmi dobře známé i v zahraničí a jsou tak důkazem toho, že české ženy, české pivo a český humor nejsou lokální záležitostí.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
9
Jen další důkaz toho, že za toho totáče bylo líp.. Ne, samozřejmě nikoli, ale česká(-slovenská) kinematografie něco znamenala a točily se tady snímky, které měly duši.. Vždycky jsem tenhle snímek vnímal jak takové navoněné nic, až když jsem tomu po letech dal zase další šanci, a hle ono to jde.. Postřižiny jsou nádherné na každém kroku. Dokonalá pozvánka kamsi na venkov, nejupřímnější náhled do duše českého prosťáčka a ten vůbec nejlákavější chmelomok. Magda Vašáryová, coby paní správcová, je bohyně k nakousnutí (ňadra jak z učebnice, prdelka jak od sochaře), kterou si navíc Menzel natolik vychutnal, že věřím, že si ty pohledy na ni užíval. - Tak šup vykoupat v pivu! Počkej, nebyla by lepší průsvitná. - K tomu navíc ten debilní křikloun Pepin, kterej je tak otravnej až je z něj running joke. Zkrátit? Ne, co jste to udělali, tak nádherné vlásky přetavit do téhle socialistický trvalé. Co dialog, to studnice vtipu, hlášek a přirozené nádhery. Nejlepší "party" jsou pití pivečka a výprask, ve výsledku možná jedny z nejkrásnějších českých scén vůbec. Mňam tohle bylo lahodné, že u toho je až hřích nemít nějakou hostinu a nepodlévat si ji pivem. Jen jestli tomu nakonec chybí něco navíc, přidat něco silnějšího ve stylu německé okupace, strachu ze studené války. Tohle by ve správném poměru dodalo filmu tu pomyslnou třešničku. Ačkoli nevím, zda by se tím nakonec ono poselství nezbořilo jako domeček z karet, udržet to malebné kouzlo by už byl jiný oříšek. Jen drobná výtka a spíše takový pokus, jak by snímek vypadal.. Tahle poetická česká procházka ale navždy bude jeden z nejkrásnějších českých snímků, jaké jsem kdy viděl.. Dokud na tom budeme tak, že pochopíme takový ČESKÝ snímek, pořád nás ta globalizace nesežrala. 90%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Zajímavá kombinace poetiky a komedie, přičemž tomu prvnímu chybí větší snovost a té druhé víc hlášek. Obyčejného diváka tak pobaví maximálně hulákající Hanzlík a držkopády Hrušinského mladšího. Zbytek se veze v duchu - klídek, pohoda, o nic nejde a nic se neděje. A bohužel to platí i po celý zbytek filmu, čímž se stalo, že látka, bezesporu skvěle natočená, se stává sice příjemnou podívanou, ale s dalším zhlédnutím nemá nic, čím by diváka znovu obohatila.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
10
Postřižiny jsou výborný film podle Bohumila Hrabala s výbornou režií Jiřího Menzela a vynikajícími výkony herců nejen v hlavních rolích. Rudolf Hrušínský jako doktor Gruntorád byl skvělý, ale mě rozesmával i chudák Rudolf Hrušínský ml. jako sladovník v pivovaře. Ty jeho úrazy, to bylo boží! A krásná Magda Vášáryová se svým švagrem Pepinem v podání Jaromíra Hanzlíka na komíně, to byl rovněž nezapomenutelný zážitek! A těch úžasných hlášek! Pokud se budete nudit, kupte si medvídka mývala, jak radil Pepin, ale taky si třeba znovu pusťte Postřižiny, rozhodně neprohloupíte!!! Je to oslava piva, krásných žen a zaručený lék proti depresi! Vyloženě balzám na nervy!
jirka26
6 288 bodů
9
Další nezapomenutelný český film.
Cettlovka
5 032 bodů
9.5
To je balzám na duši. Příjemná venkovská komedie. Maryška, ideální žena. Krásná, veselá, ráno snídá řízek :-) Francin její protipól. Pepin v podání Jaromíra Hanzlíka pobaví každého. Je-li někdo, kdo snad tento film neviděl, tak má veliké mínus.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7.5
the best mezi českými klasikami. "Nudíte se, kupte si medvídka mývala!"
Kamil Fila
Kamil Fila
4 110 bodů
8
Nejrozporuplnější Menzelův film. Na jednu stranu oslava "starých dobrých časů" v době normalizace, na druhu stranu konzumní hédonizmus - čili něco normalizaci zcela vyhovujícího. Perfektní figurkářské (nikoli herecké) výkony se v paměti diváků usadily jako esence Hrabalovské poetiky, jenže Hrabal byl mnohem drsnější a výrazově bohatší. Hrabal není Hladil, ani krasosmutný narcis jako Menzel. Postřižiny se staly erbovním filmem všech přeslazených retrolimonád, jimiž nás dnes přehlcují čeští filmaři v kinech i v televizi.