Robin Hood

78%
Robin Hood

Hlavním hrdinou příběhu byl Robin z Loxley (Michael Praed), který spolu se svými přáteli zbojníky a milovanou Marianou touží ochraňovat nevinné a zatočit se zlotřilou vládnou krále Jana a jeho poskoka šerifa z Nottinghamu.





Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Zbojník z Sherwoodu Britský 24. dílný seriál. Robin z Locksley jako ochránce prostého lidu v Anglii 12. století proti zvůli šlechty a bez krále Richarda Lví srdce jenž právě válčí na křížové výpravě.Výpravný televizní seriál který ve větším rozsahu popisuje dobrodružství tohoto legendárního hrdiny. A tak se zde setkáme s baronem de Belem, který se zabývá černou magii. V jiném díle zase s mečem zvaným Albion a "bratrem" slavného Excaliburu. Jsou zde i tajemní Templáři.Každý díl je sice uzavřenou epizodou ale lehkým přesahem do dalšího děje což mu dodává na napětí.Navíc se tvůrci vyvarovali přílišné krvelačnosti scén takže dílo nepůsobí morbidně.Mýty a legendy ožívají na půdorysu krále zbojníků .
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
8
Nejvíc mě štvalo, když byly jednotlivé díly ve Veze rozdělené na půlky. Znovu shlédnuto podzim 2017: I s odstupem skoro 30 let od české premiéry (už jsem pamětník) je to pořád docela solidní divácký zážitek. Středověké prostředí je správně špinavé, herci a herečky jsou typově výborně obsazeni (Michela Praeda všechny spolužačky na ZŠ milovaly). Bez digitálních triků to působí až nezvykle přirozeně, ale často je vidět, že produkce byla spíše nízkonákladová. Jednotlivé epizody různě variují jak klasické legendy o Robinovi, tak různé postavy a události z britské historie a mytologie od krále Artuše po obskurního keltského boha Crom Cruacha (s hostujícím Richardem O'Brienem, kterého můžete znát jako Riff Raffa z Rocky Horror Picture Show). Škoda, že díly jsou dost nevyvážené. Některé působí skoro jako neškodný seriál pro děti, jiné jako brutální horor a zvláštním způsobem se proměňují i schopnosti jednotlivých postav. Pro moderního diváka je tempo vyprávění až extrémně pomalé. Překvapilo bezčasí, ve kterém se jednotlivé epizody odehrávají, je tam pořád slunce a jaro nebo léto, sníh či déšť jsem viděl jen výjimečně a působilo to dost nepatřičně. Ve třetí sérii (v ČSSR/ČSFR/ČR nešla) nahradil v hlavní roli Praeda Jason Connery jako nástupce zavražděného Robina z Loxley a byť se scénáristé snažili epizody trochu více mezi sebou provázat, moc se to nedařilo. Díky krachu produkční společnosti bohužel nevznikla čtvrtá série, které by některé dějové zvraty, nakousnuté ve třetím díle završila. Zajímavé je, že neexistuje "kanonické" pořadí, ve kterém by jednotlivé epizody měly být vysílány (i při britské premiéře byly díly přeházeny) a tak dochází při sledování k různým haluzím, že se objevují živé postavy zabité v předchozích dílech nebo se vzpomíná na události, které se ještě neodehrály a tak podobně. V Československu pak některé epizody prvních dvou sérii z cenzurních důvodů nebyly vysílány vůbec, což chaos ještě o něco zvýšilo. Hudbu dělala skupina Clannad, ze které vzešla Enya. Upřímně, dost mě štvala, protože pořád dokola hrají asi tři nebo čtyři motivy. Ale samostatně na soundtracku překvapivě tak repetitivní není. Asi doporučuji, ale spíše těm, co už to kdysi viděli.
bidlobox
3 802 bodů
9
Jeden z mých vůbec nej seriálů z dětských let. Michael Praed byl idol a těžce jsem nesl jeho odchod. Skvělá průvodní hudba skupiny Clannad, ze které se vyprofilovala Enya.


Dodatečné informace

Původní název:
Robin of Sherwood (více)
  • Velká Británie Robin Hood
  • Velká Británie Robin of Sherwood
Země původu:
Velká Británie

Podobné