Philadelphia

80%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
9
Je to sice emocionální parazit,ale funguje sakra dobře. Hlavní hrdina v podání Toma Hanksa je ztvárněný naprosto geniálně a proto není problém se vžít do jeho pocitů. Lhal bych kdybych řekl,že jsem u filmu neuronil slzu,protože to snad ani nejde. Titulní Oscarová píseň od Bruce jen podtrhuje kvalitu tohoto filmu.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
9
Tom Hanks a Denzel Washington.. To prostě zafungovalo a nemohlo to špatně dopadnout. Příběh je silný i celé dvě hodiny mě to nenechalo v klidu. V době, kdy vznikla Philadelphia to mělo smysl, ale v dnešní době, kdy je pomalu v menšině HIV bílý nenakažený heterosexuál už je film spíš k nasrání.. A klidně palce dolů. Filmu přesto 90% !!
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
O něco delší, depresivnější a sentimentálnější epizoda Matlocka. Těží to z výběru herců a právě oné všudypřítomné deprese, ovšem nejednou jsem měl pocit prvoplánovosti a nucenosti.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Philadelphia je působivý a v rámci podobně laděných filmů dojemný snímek, který ale neždíme emoce až na dřeň laciným způsobem. Postavy v něm nejsou černobílé a lidé zde nejsou karikaturami. Na hollywoodský film o AIDS a homosexualitě je to víc, než by našinec očekával.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Moc hezké..... Sentimentální až hanba, ale hezké. Navíc Denzel Washington a hlavně Tom Hanks - ti dělají pro celý film něco vzdáleně podobného tomu, co učinil například Rowan Atkinson pro Mr. Beana - naprosto excelují a věřte mi, už jen kvůli nim chcete Philadelphii zažít, přestože jinak žádné dramaturgické pamětihodnosti asi neuvidíte..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Čistě průměrné drama. Tedy pro mě.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
9
Skvělej film. Takovej, kterému je snadné dát plný počet, ale nejde jen o to, že je to další lidské drama se společenským přesahem, síle lidského ducha a spravedlnosti. Takových mixů jsem už viděl hodně a valná většina z nich kvalit Philadelphie nedosahovala. Čím to tedy je? Podle mě je zde skvělý a funkční scénář postavený na silném námětu, precizní a autorská režie a přesné herectví. Tyto tři pilíře činí být Philadelphii poměrně silnou a výživnou záležitostí. Osobně pak filmu rád přisoudím vysokou hodnotu tehdy, kdy mě pouhé dialogy a interakce mezi postavami baví a zajímají. To není běžné. Často mě nebaví postavy ani to, o čem postavy mluví - interakcím mezi nimi chybí ta potřebná vnitřní tenze a hloubka. Scénář Philadelphie pak nestojí jen na kvalitně dialogů, nýbrž i na silném námětu diskriminace, která v devaadesátkách byla aktuální (a je vlastně aktuální stále). Mám pocit, že se trochu očekává, že tento film svou vykalkulovaností bude sbírat vysoká hodnocení, a tak by plnej počet dostat neměl, protože to není vyloženě originální piece of art, ale moje racio tvrdí, že všechny potřebné kvality naplněny jsou. Jde to poznat i na režii a záběrování. Celé to moc dobře drží při sobě a momenty, kdy dojde ke těm close-upům a postava filmu přímo hledí do kamery, jako by hleděla do očí divákovi, jsou skvěle zakomponovány do obsahu a pro mě osobně i takovým vizuálním poznávacím znamením tohoto filmu. Herectví mladého Hankse a Denzela byla radost sledovat, kord když hrajou takové likable postavy, s nimiž je snadné sympatizovat a sympatizovat s nimi je snadné i proto, jak "barvitě" je herci svým herectvím vykreslili. REAKCE NA KRITIKU: Někteří si zde stěžovali, že onen diskriminovaný homosexuál je zde vykreslen jako bezchybný dobrák, což není tak úplně pravda, protože AIDS chytl poté, co si zaprcal s nějakým anonymem v porno kině. Uznávám však, scénář se vadám jeho charakteru moc nevěnuje a postava je zkrátka koncipována jako kompetentní právník a dobrý člověk silného, pozitivního ducha. Bohatě to ale stačí, protože takto film skvěle funguje, mně nečiní problém uznat, že takový homosexuál dobrák klidně může existovat a netřeba soudržnost filmu rozřeďovat tím, aby byla ukojena nějaká móresa. Tento aspekt filmu nebyl v kritice uživatelů odpuštěn zde, zatímco v jiných filmech, kteří se v tomto bodu proviňují podstatně více, přehlížen je. (Tetsuo/Kamil Fila dal tomuto filmu 2/5, ale Avengers Endgame nebo Top Gun 2 od něj i přes svůj kýč dostali 5/5...) Poukazuji na nekonzistenci. Poukazuji na to, že někteří lidé mají tendence k homofobnímu chování (nejsem vyjímkou, když třeba vidím afektovanou a zmalovanou buznu, která mě sere), ale neradi jsou za to haněni. Tento film jim nastavuje zrcadlo a oni maj potřebu se proti tomu nějak vymezit. Rozhodli se teda opodstatnit svou iracionální zaujatost tím, že Hanksův homouš je kýčovitým ztělesněním všech ctností (což není pravda) a to je přeci nerealistické... Achjo.
kedl
kedl
6 380 bodů
7.5
Na dnešní dobu až moc nadhodnocené, vidět to v době premiéry, možná bych byl i jiného názoru. Výkon Toma Hankse je rozporuplný, jeto,tak 50/50, ze začátku mě moc nepřesvědčil, ale po scéně vyhazovu Denzelem Washingtonem z kanceláře se Tom předvedl, ale poté opět ztratil.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
8.5
Mimořádně emotivní snímek, který nenechá jedno oko suché. Tom Hanks zahrál skvěle, ostatně, jako vždycky.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
10
Výtečné dílo, výtečný Tom Hanks. Skvělý a poutavý příběh. Co chtít víc?:-)