Perinbaba

71%
Perinbaba
Plakát traileru
Děj je situován v pohádkové krajince. Komediantské dítě Jakub se dostane k Perinbabě. Babičce, která vyrábí sníh, mlhu, prostě všechna přírodní manýry. Jakub se všemu rychle naučí, nekdy to i zneužívá. Sněží v Africe, hází sněhové koule po malých holkách. Jedna taková je Eliška /v puvodním slovenském znění Aložbetka/. Jakub se do ní zamiluje. Perinbabě ukradne klíče od tajemné věžičky přes kterou se dostane na svět za Eliškou. Chce si ji vzít za ženu, jenomže tomu brání zlá macecha a její dcera Dora. Obě spolu zabijí pávy, o které pečuje Jakub. Vyženou ho tak na samotu, kde ho taky otráví a Elišku hodí do jeho studny. Do podozření padá jedině Jakub. Je odsouzen na smrt. Eliška se přes studnu dostane k Perinbabě, taky se všemu naučí. V den Jakubové popravy si pučí "Peřinbábrliččinu zázrační duchnu" a sjede na zem. Tam zruší Jakubovu popravu. Celá pravda vyjde na jevo. Vesničané si uvědomí co se děje a začnou macechu z Dorou honit. Ty se zmocní zázrační duchny a s vesnickými penězi letí prič. Větrný mlýn který Jakub postavil zastaví obě zlodějky a vesničanum vrátí peníze. Jakub si veme Elišku za ženu. Všichni tancují, Perinbaba sype svatební květinový sníh.



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4
Zatímco mne staré České pohádky dokázaly vždy okouzlit a přitáhnout k televizní obrazovce,tak Slovenské pohádky na mne měly opačný dopad. Jakubisko to natočil způsobem vlastním a na mne tohle umělecké pojetí pohádky nefungovalo. Zkrátka na jedno shlédnutí ano,ale víckrát opravdu ne.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Jedna z nejpoetičtějších československých pohádek, pocta režiséra Juraje Jakubiska jeho vzoru a učiteli Federicu Fellinimu (včetně obsazení výborné Julietty Masiny do titulní role). Syžet pohádky je půvabný a prostý: Na kočující cirkus spadne lavina. Smrt s kosou (výborná Valerie Kaplanová) obchází kolem a raduje se, ale dítě na saních se jí postaví a než ho Smrt stačí schvátit, spustí Perinbaba vánici a Jakuba jí vytrhne. Dítě vyrůstá u vládkyně sněhu, dokud nevyroste a nezamiluje se. Půvabná Alžbětka (Petra Vančíková) je dcerou rychtáře, ale v rodině ji utiskuje macecha (Soňa Valentová) a její dcera Dora. Jakub Perinbabě uteče na zem i s peřinou a v rodině rychtáře získá službu - a pak i lásku své vyvolené Alžbětky. Smrt se sice Jakuba bojí, ale vzdává se nerada ... Reálie, exteriéry i spousta rekvizit odpovídá tradiční poetice Jakubiskových filmů (včetně všudypřítomné Smrti, cirkusáků v roli chóru, bohaté symboliky - paví peří, panenství, vítr, ...). Role "nadpřirozena" vyrovnávající lidské křivdy a bezpráví je smysluplná a snové obrazy a vize jenom dokreslují pohádkovou atmosféru, v níž i strach je krásný. Bohužel, filmu český dabing jenom ubližuje.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Já prostě Perinbabu dvakrát nemusím, ale dnes jsem jí dal po dlouhé době opět šanci. Pohádka je to drsnější až morbidní.. přesně tak jak to od Juraje Jakubiska očekávám. Že je tato pohádka hodně nevšední není pochyb, ale raději dám přednost těm klasickým, veselým..

Dodatečné informace

Původní název:
Perinbaba (více)
  • NDR Perinbaba
Premiéra v ČR:
1. 2. 1986
Země původu:
NDR, Slovenská republika, Německo, Česká republika
Čeština:
Perinbaba je dostupný s českým dabingem

Další z kolekce Perinbaba


Podobné


Powered byJustWatch