Pasťák

72%
Pasťák
Plakát traileru
Poměry v nápravním zařízení pro mladistvé delikventy zobrazil Hynek Bočan s takovou sugestivitou, že film nesměl dokončit. Teprve na sklonku komunistického režimu byl Pasťák dokončen a na plátnech kin se ocitl až po jeho pádu, bohužel s ohlasem menším, něž jaký si zasloužil. Vypráví o mladém učiteli z venkova, jenž nastoupí jako vychovatel. Nesouhlasí s cynismem a bezohledností svých kolegů, ale pro svou snahu vychovávat po dobrém se právě on stává terčem agrese vzpurných chovanců, kteří vstřícné zacházení vnímají jako slabost. Černobílý snímek si stále uchovává až otřesnou působivost, a to i zásluhou pozvolna plynoucích záběrů, Ivan Vyskočil v hlavní úloze skvěle postihl svého hrdinu jako trochu nepraktického snílka, jehož ideály se rozbijí o stěnu všudypřítomné lhostejnosti a mravní zkázy.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Pěkně syrové české drama se skvělými výkony všech zúčastněných, zejména pak mladého Ivana vyskočila. Mrazivé prostředí podpořené černobílou barvou, hodně uvěřitelné a drsné. Konec sice předvídatelný, přesto jsem do poslední chvíle čekal, že to pro mladého vychovatele dopadne dobře. Malou vadou na kráse je evidentně starší věk některých chovanců.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Asi už vím, kde se Magnusek inspiroval svými Bastardy. Možná, že Pasťák je autentický, možná že to tam tak vážně chodilo, ale to nic nemění na tom, že ta hodina a půl je jscénaristicky a herecky hodně mimo. Co mě taky hodně pobavilo, že 22-letý Vyskočil má žáka Sloupa, kterému v době natáčení bylo 32 a vypadal jako Vyskočilův otec (to samé u Krampola, kterému bylo 30).
Fingon
16 886 bodů
6
Je to smutné, ale jedinou opravdu silnou sekvencí v tomto filmu je příchod učitele do pasťáku, kdy se rozhlíží po mřížích všude kolem, ředitel ústavu na něj pořád hrabe a "útočí" na něj detaily obličejů jeho a toho bývalého řezníka.

Dodatečné informace

Původní název:
Pasťák (více)
  • Československo Pasťák
  • Československo The Borstal
Premiéra v ČR:
1. 12. 1990
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
18+
Čeština:
Pasťák je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch