Noční motýl

74%
Noční motýl
Plakát traileru
Slavné protektorátní melodrama, které své příznivce jistě nalezne i dnes, se odehrává v posádkovém městečku, kde svůdní důstojníci koketují s přitažlivými děvami. Jenže jeden takový flirt nezůstane bez následků. Pokrytecké měšťácké společenství nešťastnici odsoudí, žena se pak živí jako zpěvačka v pochybném nočním baru. Režisér František Čáp pečlivě vykreslil reálie ze sklonku 19. století, zaujme množství kostýmů, jimiž je film zaplněn. Režisér prokázal obeznámenost s tehdy módními vypravěčskými trendy, dokonce se odvážel na tehdejší dobu odvážných erotických doteků.



Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Noční motýl nepatří k mým oblíbeným filmům pro pamětníky. Na mě je to přiliš depresivní.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Mistrovsky natočený milostný snímek od nadějného, v té době, osmadvacetiletého režiséra Františka Čápa na základě povídky 'Stáša' spisovatele Vojtěcha Mixy pojednávající o morálním pádu osamělé mladé dívky v rámci své životní etapy. V hlavní roli krásná a sympatická Hana Vítová i když dle dobových záznamů měla roli původně ztvárnit Lída Baarová. Německý zákaz jí to však neumožnil. Po filmové či dějové stránce je snímek brán jako kýč, ale po stránce divácké stále přitažlivý. Nakonec, takový osud, kdy se mladá dívka stane prostitutkou, aby si vydělala na živobytí, je poplatný i v dnešní době. Tady je však příběh navíc sympaticky okořeněn neopětovanou láskou k jistému vojákovi a naopak neúspěšným dvořením vojákem zcela jiným. A aby toho nebylo málo, objeví se ještě jiný, zoufale zamilovaný, mladík, který do dění zasáhne více, než by kdo čekal. Věta 'Já vás mám rád.' zazní opravdu mnohokrát. Takové neúnavné dobývání ženského srdce si dnes málokdo umí představit. Vynikající a pevný scénář, výborná kamera a doslova přetékající milostné zoufalství po všech stránkách. Tohle je český, naprosto nepřekonatelný film. Kdyby, nedej Bože, někoho někdy napadlo natočit remake, marná snaha, zle by se mu vedlo.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
7
Noční motýl v lásce znamená, že je marná, že je ztracená, letí, letí, do tmy odletí. Láska je radost i prokletí. Kdyby nic jiného, tak tahle píseň člověku utkví navždycky v hlavě. Jinak je to takový uplakaný "cajdák" o nelehkém životě kurtizán a s ne moc věrohodnými hereckými výkony, ať jde o Adinu Mandlovou, Hanu Vítovou či mladičkého Rudolfa Hrušínského. Ale je také třeba si uvědomit, kdy film v kinech šel. Dramatický rok 1941, kdy Hitler napadl Sovětský svaz, konec války byl v nedohlednu, tak co se nerozptýlit láskou mladého studenta k "padlé" ženě?! Částečně odhalené ňadro krásné Hany Vítové jistě mohlo alespoň na krátký čas odvést pozornost od politické situace, která všechny lidi děsila, protože nikdo tehdy nevěděl, jak to dopadne.

Dodatečné informace

Původní název:
Noční motýl (více)
  • Československo Noční motýl
  • Československo Der Nachtfalter
  • Československo Night Moth
  • Československo Nocturnal Butterfly
Premiéra v ČR:
10. 10. 1941
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika

Podobné