Nixon

67%
Nixon
Nixon

Slavný americký režisér Oliver Stone věnoval tento film kontroverznímu muži, který v roce 1974 musel rezignovat na úřad hlavy státu v důsledku tzv. aféry Watergate. Jmenoval se Richard Milhous Nixon a byl 37. prezidentem USA. Stone se pokouší zachytit jeho život jako celek - nesnadné dětství v chudé rodině, smrt dvou mladších bratrů, postižených tuberkulózou, vztah s manželkou Pat. Sledujeme Nixonův nevuěřitelný politický vzestup - kongresmanem se stal ve třiatřiceti, senátorem čtyři roky poté a viceprezidentem jako devětatřicetiletý. První prezidentské volby v roce 1960 sice prohrál, ale za šest let triumfálně vstoupil do Bílého domu. Vyhrál volby i prodruhé, ale také si zavinil svůj vlastní pád. Ve filmu sledujeme nejen Nixonův osud, ale i panorama celého amerického života.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Výborný film, kterému nesluší jen délka. Stone si sice tak trochu protiřečí, ale jinak má vše pod kontrolou. Sice mi scény místy přišly maličko moc "halucinogenní", ale k té páté jsem ještě o něco blíž než u obecně uznávanějšího JFK. Tohle mě prostě dostalo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Film Nixon (1995) s titulním představitelem Anthony Hopkinsem u diváků propadl ze Stoneovy ztráty soudnosti. Pro diváky jsou přes 3 hodiny nestravitelným oříškem. Pro Stonea je to další vypořádání s minulostí. Stone Nixona volil z toho důvodu, že slíbil, že skončí válku ve Vietnamu. Historie prezidenta vylíčila jako nejkontroverznějšího prezidenta demokratické země 20. století a Stone se pochopitelně ptá proč tomu tak je a kde je pravda. I když u nás film běžel i v kinech v našich končinách se nikdy nesetkal s pochopením. A tento osud ho čekal ve všech zemích, včetně své domoviny.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
i ked stone tocit vie, ja som sa dost premahal aby som to vydrzal do konca (strasna dlzka, pre europanov celkom nezaujimave tema...) pri vedomi ma len udrzoval hopkins a miestami slusna atmosfera, taka perlicka nakoniec. film mal tusim premieru na berlinare 95 a tam na otazku novinara tykajucu sa tohto filmu (ako sa vam z tak vzrusujuceho materialu podarilo natocit tak nudny film?) odpovedal stone "it was a hard work":-)

Dodatečné informace

Původní název:
Nixon (více)
  • USA Nixon
  • USA Gli intrighi del potere - Nixon
  • USA Nikson
  • USA Nixon - Der Untergang eines Präsidenten
  • USA Никсон
  • USA Никсън
Premiéra v ČR:
29. 8. 1996
Země původu:
USA
Rozpočet:
44 mil. USD
Tržby:
13,68 mil. USD (celosvětově)