Nezbedný bakalář

69%
Nezbedný bakalář
Plakát traileru
Ani předbělohorská doba nebyla idylická. Přesvědčí se o tom i bakalář, pozvaný konšeli do Rakovníka, aby pozdvihl tamější školství. Jenže lakotným a pyšným měšťanům se záhy znelíbí, ani láska se nevyvíjí podle jeho představ.



Fingon
16 886 bodů
6
Tři hvězdičky, ale těsně, film mě začal nudit až v poslední třetině, což je na Vávru docela úspěch. Co předvádí Štěpánek, to je něco fantastického...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Předně tohle bych rozhodně neoznačil za komedii. Winterovy povídky jsem bohužel nečetl, ačkoli od Wintera jsem toho přečetl jinak dost a rozhodně ho uznávám. Příběh Nezbedného bakaláře má silný sociální podtón, vypráví o životě, často s nadhledem, ale film s explicitními scénami pokusu o znásilnění nebo umírání malého chlapce na náladě rozhodně nepřidají a rozhodně to není žádná veselá barrandovská komedie jako za války. Vávra to ale natočil fantasticky, výprava je skvělá a herci prvotřídní. Za mě tedy ano. Mimochodem ve své doby byl film naprostý propadák.
avenis
avenis
8 056 bodů
5
Filmy Otakara Vávry bývají buď temné nebo fakt vtipné. Tady jsem na rozpacích, protože jako komedie to na mě moc nepůsobí. Když, tak hořká, ale spíš jako drama. Humorné situace se jen tak mihnou a zase přijde hlad, zima, smutek, trápení, beznaděj... Mohu snad ocenit plejádu výborných herců, ale možná zcela záměrně upozaděných Zdeňkem Štěpánkem, který si scénář napsal hlavně pro sebe. Vlasta Matulová s překrásným úsměvem a půvabem svých 28 let je opravdovou ozdobou. A mladíčci Vinklář, Mareš a Brodský zase zajímavostí. (17.12.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Nezbedný bakalár (více)
  • Československo Nezbedný bakalář
  • Československo Nezbedný bakalár
  • Československo Le bachelier malicieux
  • Československo The Adventurous Bachelor
Premiéra v ČR:
6. 9. 1946
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění