Nevada Smith

67%
Nevada Smith
Nevada Smith
Příběhů malého chlapce, kterému neznámý zabiják vybil rodinu, je Divoký západ plný. Tenhle ale vyrostl a rozhodl se, že se pomstí. A je ochoten pro to udělat cokoliv. Hodně akční western, který dokazuje, jak hodně se může člověk změnit, když po někom jde.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Solidní western. Začátek trošku slabší, ale poté se to rozjede. Pomsta "mladíka" v podání Steve McQueena vede hodně krkolomými cestami. Skvělá pasáž v nezvyklém vězení, film graduje až do predvídatelného, ale vyborného konce. To vše natočeno v překrásných lokacích. Pěkné.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
Klasický příběh o pomstě za úkladnou a brutální vraždu svých rodičů. Steve McQueen v hlavní roli zoufalého naivy, který se musí ještě hodně naučit, než dokoná své poslání. A protože se jedná o tzv. míšence, neboť matka byla indiánka a otec bledá tvář, nemá to na své cestě navíc bez zkušeností pranic jednoduché. Přívětivý western pojednávající vše podstatné, který navíc nedá dopustit na své zásadovosti a kupodivu i skromnosti. McQueen byl sice již filmovou hvězdou, přesto byla vcelku odvaha ho do role mladičkého mstitele obsadit, právě kvůli věrohodnosti a hlavně uvěřitelnosti. Kupodivu to vyšlo úplně stejně, jako u Ladislava Peška ve filmech 'Škola základ života’ a ‘Cesta do hlubin študákovy duše’, kde mu v roli rebelského studenta bylo taktéž již přes třicet. Prostě to dopadlo dobře. Kritiku v této věci si však zaslouží český dabing, neboť Ondřej Vetchý se k McQueenovi skutečně nehodí. Snímek má v jádru těžkou atmosféru, vývoj hlavní postavy a přívětivou kameru s nádhernými sceneriemi. Snímek z druhé poloviny 60. let a nezdá se, že by i dnes neměl co říct. Budí dokonce i dojem, že mnohé pozdější akční filmy se stejným či podobným námětem z tohoto snímku citují. Rodokokapsový příběh o pomstě v pojetí víc než dobrém.

Dodatečné informace

Původní název:
Nevada Smith (více)
  • USA Nevada Smith
  • USA Kostaja Nevada Smith
  • USA Nebada Sumisu
  • USA Nevada kaatilleri
  • USA Невада Смит
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Nevada Smith