Neporažení

68%
Neporažení
Plakát traileru

V době, kdy nacistická vojska se chystají obsadit již okleštěnou československou republiku, se jedna malá vojenská posádka vzepře rozkazu, aby své stanoviště opustila. Nositeli odporu v tomto ideologicky kovaném dílku jsou samozřejmě komunisté.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
“Dějiště našeho příběhu nelze vyznačit na mapě. Bylo všude, kde se odehrávaly slavné činy lidových hrdinů v těžkých dobách nacistické okupace. Všem těmto bojovníkům je připsán náš film…” Tak zní titulek na konci filmu inspirovaném skutečnou události u Czajankových kasáren 14. března 1939. Tato událost nechť zůstane skutečným hrdinským činem v československých dějinách. Děj tohoto snímku probíhá samozřejmě jinak a na svou dobu vzniku se to bohužel nemohlo obejít bez politické agitace. I obrovský příval vlastenectví nejen mezi vojáky, ale i mezi civilisty je moralisticky vzýváno po všech směrech. Asi nejcitovější scéna je promluva smutné babičky k vojákovi, jehož oddíl se stahuje z pohraniční pevnosti. “Proč....?” Snímek se jeví jako velmi dobře natočený. Válečné scény jsou odvedené dobře a dramatičnost zrovna tak. Jen ta romance na začátku se zdá být krapet přepálená. Buď jak buď, film je připomínkou tragické noci československých dějin roku 1939 a to filmovou zábavnou formou. A vůbec není náhodou, že na režijní stoličce seděl Jiří Sequens st. Ten to uměl vždy dobře podat.
kawa
3 388 bodů
6.5
Silně ideologicky nastíněný příběh ubírá filmu na věrohodnosti. Film byl zneužit pro komunistickou propagandu, která po letech vyznívá směšně. Jinak zpracování by bylo na nějakých 75%.

Dodatečné informace

Původní název:
Neporažení (více)
  • Československo Neporažení
Premiéra v ČR:
16. 11. 1956
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění