Nelítostný souboj

83%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Pro mne je Nelítostný souboj zárukou kvality. Michael Mann totiž vsadil na jistotu a do skvělého příběhu obsadil ty nejlepší herce,kteří se kdy objevili na filmovém plátně. To,že spojení Pacino - De Niro funguje na 100% jsme se už přesvědčili ve fenomenálním snímku Kmotr. Právě skrz takové snímky jako je Nelítostný souboj jsem se zamiloval do světa filmů.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Nelítostný souboj je určitě dobrý film se skvělým obsazením, ale do křesla mě nikdy neupoutal a vždy jsem měl problém udržet pozornost celé nekonečné 3 hodiny. Film má chvílemi spád, někdy je zase táhlý až nudný, příběh standardní na devadeátá léta. Více než 70% dát nemohu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
10
Skupině profesionálních bankovních lupičů začíná být setsakramentsky horko, když nevědomky zanechají stopu o nejnovější loupeži a policie jim je rázem neustále v patách. Když se řekne Al Pacino vs. Robert De Niro, je řečeno vše. Dva naprostí profesionálové ve svém oboru hlavně co se týče rolí různých bossů a poldů. Tento snímek je postavil proti sobě a v plné parádě. Nejde však o lecjaký akční film, byť je příběh velmi jednoduchý. Máme tu profesionálního lupiče a detektiva, který ví, co dělá a za čím jde. Tady se tvůrci zaměřili i na vnitřní pocity každého z nich, takže je zvýrazněna i lidská stránka jednotlivce, což v daném žánru není zrovna obvyklé. Příběh se vyvíjí jak má a končí loupeží, která vyvrcholí akční sekvencí, která nejen svým adrenalinem až tají dech. Ale vypadá až neskutečně reálně. Choreografie a rytmus této scény je natočeno naprosto úchvatně a dá se říci, že něco takového zase dlouho vidět nebude. Takřka tříhodinová stopáž může připadat moc, ale na druhou stránku byla alespoň přirozeně vyobrazena myšlenka koncepce celého dějství. Příběh se rozvíjí jak má a každou minutou budí větší zvědavost nad dalším vývojem. Režisér Michael Mann, který je i autorem scénáře, může být na své dílo náležitě hrdý.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Máte někdy taky ten pocit, že se díváte na dobrý film, se kterým je všechno v pořádku, ale stejně z něj naprosto nic nemáte? To je pro mě Heat. S tímhle obsazením a námětem nejde udělat špatný snímek, takže ani Heat špatný není, ale já mám prostě pocit, že téma i herci nejsou úplně využití. Že Pacino a DeNiro se míjejí. Žádné emoce se nedostavily a já jen od poloviny doufal, že už to skončí. Hodně mě to mrzí, ale já si souboj těchhle dvou mých oblíbených herců představoval mnohem nelítostněji.
Fingon
16 886 bodů
6
Heat je výborně obsazený, výborně zahraný a přímo skvěle natočený... ale stejně mě to nebavilo. Kriminálek už mám plné zuby.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Nelítostný film měl dostat nálepku klasický snímek snad už v době svého uvedení a spadá do té vzácné kategorie filmů, které s přibývajícím časem a počtem zhlédnutí doslova zrají. Vzpomínám si, že mě film napoprvé vůbec nezaujal. Přišlo mi, že se dívám na něco, co předstírá, že je něčím víc než obyčejnou kriminálkou a přitom to není pravda. Je pravdou, že někteří diváci asi nikdy nedocení skutečnou podstatu dvou hlavních postav, ale to bude jejich škoda. Vypjaté psychologicky hutné scény s hyper estetickou akcí však svým nasnímáním a technickým provedením budou hledat těžko žánrovou konkurenci. I kdyby ten film však nebyl tak fantasticky natočený, jako že je, zůstane tady přidaná hodnota v hereckých výkonech dvou titánů Al Pacina a Roberta De Nira, kterým zdatně sekundují ve vedlejších rolích vynikající hráči, kterým nevadí hrát druhé housle vedle opravdových ikon americké kinematografie.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Potřeboval jsem ještě druhou projekci, abych plně odhalil genialitu a filmařskou úroveň tohoto Mannova veledíla. Teď už vím, kde mám hledat špičku ledovce, který v tomto případě značí metaforu na všechny kriminální filmy, a do jaké výšky se Nelítostný souboj tyčí nade všemi ostatními. Společně s Kmotrem a Uprchlíkem se jedná o nejintenzivnější zážitek v daném žánru, a pro mě osobně tedy i ve filmu jako takovém. Ještě dlouho po skončení je možné pociťovat na vlastním těle tu neskutečnou atmosféru druhé poloviny, která se navždy zapíše zlatým písmem do dějin kinematografie- každá další scéna stupňuje napětí a emoce, každý pohled excelentních herců vydá za tisíce slov. Akční scény jsou neuvěřitelně realistické a působivé, slavná přestřelka v ulicích města asi ta nejlepší, jaká kdy ve filmech vznikla. Scénář promyšlený a nečitelný, přesně tak, jak to má být. No a ještě nikdy jsem neviděl tak brilantní hereckou dvojku, jakou tady stvořili Pacino s De Nirem- dva nepřátelé na život a na smrt, kteří ale jeden druhého respektují, svým heroickým projevem ucelují to, na co by sám Mann nestačil, a hlavně oni dva dotáhli snímek na tu neochvějnou špičku. Oni a také rozvinutá psychologie všech ostatních postav, která pravda celou stopáž dost natahuje, ale bez ní by nemohl příběh nikdy dosáhnout takové síly a závěrečným záběrem dohnat i toho nejtvrdšího akčního fandu k slzám. Teď už také vím o další věci, na jakou mohu být trochu pyšný- Narodil jsem se v roce, kdy byl natočen Nelítostný souboj..
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
9
Jak je z toho cítit láska k akčnímu krimi žánru, je úžasné! Ještě více než desetiletí před geniálními Veřejnými nepřáteli, dal Machael Mann stvořit film, kde spojil kdejaká herecká esa a vznikl tak tenhle impozantní thriller. Perfektní práce s psychologií postav, kdy si bez problémů přecházíme mezi stranami, které od sebe dělí "jen" zákon. Rozhodně nejsem sám, když řeknu, že jsem tak nějak držel pěsti oběma stranám. Vrcholem je pro mě loupež banky a ta geniální akční sekvence na silnici! Ach to ozvučení, ta reálnost, rychlé prostřihy, částečné záběry. Holt tahle pasáž je naprostá dokonalost! Skvělé, jak tenhle film dokázal inspirovat řadu dalších děl či režisérů. Je snadné v tom vidět podobný nádech, který si pak vzal Nolan v Temném rytíři. Ale kolikrát jsem si v tom cítil cosi ze Skryté identity. S tak masivní stopáží to musí být opravdu svižné a poutavé, což tady úplně není. Rozhodně by to sestřih přežilo. Ale přesto jde o skvělý film, který dal velký základ kriminálkám minimálně v nadcházejícím desetiletí. 85%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Ten film se nedá nemilovat. Úžasné herecké výkony v jednom precizně napsaném filmu, který i přes délku 170 minut prostě nedokáže polevit. Tady člověk pořád hledí, jak se mu před očima rýsuje klenot kinematografie, který v půlce ještě nechá dva fenomenální herce zahrát si v tváří v tvář a k tomu ještě trumfne všechny přestřelky filmového plátna.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
10
Nejchlapštější podání ruky v historii filmu...