Nejdelší den

77%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
8
Moc pěkný válečný snímek o Invazi do Normandie. Až na slabší pasáže, kdy byly pochybné scénky točeny před plátnem z opravdových záběrů z invaze je to velice zdařilý snímek po technické stránce, masakr, který se stal je za mě na šedesátá léta skvěle zpracován. Zbytečně je tam pár naivních scén pro pohlazení duše Amerického diváka, ale není toho moc. Také se mi líbilo, že se film nesoustředí na jednu postavu, ale je to vhodně rozloženo do několika jednotek a více hlavních postav, které dostávají svůj prostor.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Nejlepší černobílý širokoúhlý snímek o vylodění v Normandii, který byl pro TV ořezán a kolorován. Je to však na škodu, protože to tak ztrácí na autenticitě. Na natáčení se podílela plejáda tehdejších filmových hvězd zastupujících každý svou zemi. John Wayne Amerika, Sean Connery Anglie, Bourvil francouzský civilista, atd. Příběh sleduje vše od příprav, přes provedení až po konečně dobití, z obou stran barikády. A nezapomnělo se na nic. Jedná se o poctu všem vojákům, kteří tam zůstali. Scéna, kdy se parašutista zasekne za střechu kostela a visící podél zdi je nucen jen bezmocně sledovat probíhající masakr, se určitě zapsala do filmových dějin. Nic citovějšího snad k vidění není. Události spojenců jsou okořeněny pro odlehčení humorem a těžko říci, jestli to bylo nutné. Zvlášť ve válečných scénách to působí poněkud rušivé. Skupinka jeptišek jdoucí ve smršti kulek a střepin aniž by je cokoliv trefilo je už přitažené za vlasy. Nebo to má demonstrovat, že je ochraňuje bůh? Tisíce komparzistů, záběry bojů s ptačí perspektivy, realistická pyrotechnika bez prskavek a naopak plné kouře a prachu, veškeré politické dění v hlavních štábech. Takové filmy se dnes už opravdu netočí. Film je právem řazen mezi ceněnou klasiku.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Americká propaganda možná není tak in your face jako sovětská, ale otravná je stejně, ne-li víc. Tenhle film navíc postrádá spektákl, který by mít chtěl. Ale tak co chci, když se na to dívám den poté, co jsem viděl Vojnu a mír, která je co do filmařských kvalit někde naprosto jinde. Každopádně je tohle nuda na obstojné úrovni. Být fanoušek válečných filmů starého střihu, asi jsem shovívavějěí.
lamps
lamps
15 150 bodů
8.5
Nejdelší film o nejdelším dnu uteče jako voda. Scénář našel totiž dokonalý balanc mezi spojeneckou a německou perspektivou, mezi civilními dialogy a seznamováním s vojenskými strategiemi, mezi epickými scénami s desítkami komparzistů a vyplňujícími pasážemi v interiérech. Záplava slavných tváří tentokráte není od věci, protože divák se díky nim lépe orientuje, kterou dopředu plánovanou dějovou linii vlastně sleduje. K absolutní dokonalosti schází paradoxně trochu vyhrocenější osobní příběhy a potlačování osudovosti na úkor ironického pomrkávání k historii, která již byla napsána (kolikrát jen zaznělo "Byli by blázni, kdyby podnikli invazi v tomhle počasí / na tomhle místě?"). Z pozice vytyčených vyprávěcích měřítek a komunikativnosti vůči divákovi však dílo v podstatě bezchybné...
avenis
avenis
7 963 bodů
7.5
Anatomie jedné z klíčových událostí druhé světové války. Drží se historických faktů, to ano. Filmové triky jsou už trochu komické, ale promítnuté bílé padáky, které se cukaně snášejí k zemi, se dají odpustit. I to plátno na pozadí některých jiných scén. Líbí se mi ta nestrannost, kdy nahlížíme jak do spojeneckých, tak do nepřátelských míst v podstatě bez kritického hodnocení. I ti Němci jsou vypodobněni jako lidé s duší, s pocity a s hrdostí. Pár komických situací se povedlo natočit uvěřitelněji než některé tragické. Co však považuji za nevěrohodné a zbytečně filmově obalené, je prakticky žádná krev a okamžité milosrdné umírání. Také požadavek jednoho z vojáků, jsa pod těžkou palbou na pláži: "Doktor! Doktor!" je hořce úsměvný. Skvělá a obdivuhodná je ovšem dlouhá bojová scéna točená shora, z nadhledu nad budovami města. S ohledem na dobu vzniku hodnotím jako dobře natočený film o událostech, jež nemají být zapomenuty. (5.9.2021)
kubas369
4 086 bodů
8
Stoprocentní filmové řemeslo, narvané legendama.
JiříP
JiříP
140 bodů
10
Jeden z mála filmů, který by měl být promítán ve školách v hodinách dějepisu a který napínavou formou studenty poučí o jedné z nejdůležitějších spojeneckých akcí na sklonku druhé světové války. Herecké obsazení tohoto filmu je jedno z nejšpičkovějších, protože se v něm objevují hvězdy jak amerického a anglického, tak francouzského a německého filmu.