Narozen 4. července

76%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Přišlo mi to moc, ehm, stoneovské na to, abych tomu dal pátou hvězdu. Mírně zahleděné do sebe a přitom neobjevné. Nic ale nemůžu vytknout Cruisovi, který se skutečně předvedl a navození přesně takové atmosféry, kterou Stone chce.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Volné pokračování majstrštyku Olivera Stonea má strhující válečný úvod a pak se přešaltuje na psychologické drama s naprosto fantastickým Tomem Cruisem v hlavní roli. Potěšil mě také návrat Willema Dafoe. Zatímco Četa byla biografickým filmem Stone, pak zde se jedná o vzpomínky spoluatura scénáře Rona Kovice. Není to jednoduchá podívaná, ale rozhodně stojí za vidění.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Od Olivera Stonea pomalu nečekáte nic jiného než kvalitní podívanou a tenhle životní příběh Ronalda Lawrence Kovice není výjimkou.. Rodák z New York City má ve svém repertoáru řadu kousků, které stojí za pozornost a i když nejčastějšími tématy je Vietnam a něco na styl deamerikanizace, tak jde o to, že Stone si to zažil. Jako učitel v jihovýchodní Asii se jako hrdý občan připojil k tamní armádě a snažil se pomoc Americe v její nejstrašnější válce, odkud si ale nic dobrého nepřinesl, zranili ho a Stone ztratil své iluze k americké politice té doby.. Proto když pak začal točit svoje vlastní projekty, byl svými zkušenostmi tak poznamenaný, že potřeboval především americkému publiku ukázat, co jejich země tak dlouho vtloukala svým občanům do hlavy, a jak pár politických rozhodnutí ovlivnilo celé generace amerického lidu.. V podstatě jsem od něj neviděl pozitivní film, který by nekritizoval politiku své vlastní země, i když někdy na to nešel úplně přímo.. Narozen 4. července je do jisté míry odrazem rozpoložení, jaké měl o válce on sám, jen ve všech jeho částech vyhrocené.. Životopisný příběh mladíka Rona Kovice, kluka co měl všechno, ale z oddanosti vlasti se jí zfanatizovaně rozhodl pomoc a tvrdě na to doplatil.. Mladíci, kterým válečné vřavy změnili navždy život.. Navíc Stone si vybral právě ten možná nejšílenější příběh, tedy osudy mladého kluka slepě věřícího v americké zájmy v jihovýchodní Asii, kterého ale tahle cesta stála celou růžovou budoucnost, včetně oblíbenosti u dívek, tak bohužel i nohou.. Trauma z Vietnamu nikdy nemělo tak depresivní obrazy jako tady.. Tom Cruise v jedné ze svých nejherečtějších rolí, kde po většinu času s minimálním pohybem ztělesňuje to nejhorší na válce ve Vietnamu.. Upřímný pohled do hlavy zlomeného člověka, kterému jeho rány otevřely oči.. Ono ústřední téma ještě nikdy nemělo tak razantní dopad, a to především v kontrastu, jaký film díky úvodu vybudoval.. Spojené státy americké jsou a vždycky budou jeho lid, který jak se rozhodne, tak bude. A právě válka ve Vietnamu dala všem jejich politickým hlavounům ten největší odraz skutečnosti, co se může stát, když bude vítězit politika nad blahem místních.. Až možná ta nadcházející generace bude první, která nebude válkou poznamenaná.. 75%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Odchodem z bojiště vnitřní válka člověka zdaleka nekončí, spíše by se dalo říci, že nabírá obrátek, jak se musí vyrovnat s novou realitou i s tím, co prožil. Náhled do americké společnosti před Vietnamem, v průběhu vývoje válečného konfliktu a po něm. Jak se vyrovná člověk se zvěrstvy, které ve válce spáchal, jak se srovná s tím, když z toho pro co žil, na co byl pyšný a myšlenky na které byl hrdý se stane hromada sraček, co ho drtí. V této části trilogie Vietnam zase trochu jinak.
jirka26
6 288 bodů
9
Oproti četě je tohle úplně jiný kalibr.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
9
Film z přelomu 60. a 70. let o zemi, v níž jsou lidé od útlého věku zpracováváni ideologií. O zemi, v níž státní policie tvrdě stíhá všechny, kteří nejdou s davem. O zemi, v níž demonstranti úpí pod přívaly z vodních děl a slzného plynu. A není to Československo. Je dobré připomínat lidem, že mezi východním a západním blokem nebyl v té době zase takový rozdíl, jak jsme si mysleli.
rockystar
rockystar
2 860 bodů
10
Tohle je prostě bomba. Oliver Stone se nebojí šlápnout do vosího hnízda a to na něm moc obdivuji. Amerika se svojí armádou se má jít vycpat. Tolik utrpení co přináší ne jen ostatním, ale i svým lidem. Úžasný výkon Toma Cruise.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
10
Přál jsem si být U.S. hippie v šedesátým osmým a demonstrovat, když jsem na to koukal. V podstatě to je takovej Forrest Gump pro dospělý. Patosu je tam zhruba stejně, ale je to lepší...
miza
miza
2 336 bodů
8.5
Pravá tvář Ameriky ve nesmyslné válce ve Vietnamu a po této válce.