Nad námi svítá

35%
Nad námi svítá
Plakát traileru

Důl neplní plán. Jediný Karel Vondra láme v těžbě uhlí rekordy, za což však sklízí jen opovržení a nepochopení většiny svých spolupracovníků. Do dolu nastupuje politický tajemník Vondra, který má na všechny zaměstnance pozitivní vliv. Havíři tak celkově mění svůj přístup k práci a společnými silami pracují na mechanizaci těžby. Plán se nakonec podaří splnit...
Snímek s typickým socialisticko-realistickým schématem navíc prostupuje doslova \"dělnická estetika\": v jednotlivých záběrech je patrná jednoznačná dominance prostředí uhelného dolu, fascinace strojem a mechanikou či oslava polonahých svalnatých těl havířů.




Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 873 bodů
1.5
Rozhodl jsem se, že udělám sérii těch nejhorších filmů vůbec a mám pocit, že to nebyl dobrý nápad. Upřímně tyhle filmy stojí za absolutní kulový a nemá cenu je brát jako filmy, spíš možná jako video na vypuzení mozku z hlavy. Pozorovat růst trávy v reálném čase je inteligentnější možnost strávení života, než koukat na tohle. Tento komentář použiji u všech těchto filmů, protože se nenajde jediný, na který by to nesedělo.
tindersticks
tindersticks
783 bodů
3
Propaganda jako řemen, pro hledače dobových zvráceností ovšem zábava (byt rok 1952 rozhodně zábavný nebyl). Průzkumník minulosti shlédne horníků, který trhá rekordy a je kvůli tomu zahlížen ze strany ostatních horníků, dále pak vedoucího, bývalého majitele, který je zprvu zapšklý, ale pak propadne budovatelskému nadšení, cikána ve výkonu trestu, který se zamiluje do práce nebo hlavního závodního komunistu, který ukazuje optimisticky směr. Mezi nejlepší scény patří chvilka, kdy horník váhá, jestli dokáže opravit stroj, ale pomůže mu citát Stalina, jenž ho svou moudrostí povzbudí. Vedle sebe tu stojí herečky Chramostová a Švorcová v roli budovatelek, z nichž to ovšem v reálu vydrželo jen té Švorcové. Doporučuji k porovnání přečíst hornickou knihu Pestré vrsty od Ivana Landsmanna.

Dodatečné informace

Původní název:
Nad námi svítá (více)
  • Československo Nad námi svítá
  • Československo Czarne korytarze
  • Československo Über uns tagt es
Premiéra v ČR:
27. 3. 1953
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění