Na Žižkově válečném voze

55%
Na Žižkově válečném voze
Plakát traileru
Husitské války se staly barvitým pozadím pro příběh dvou dospívajících hochů, zemanského synka a jeho kamaráda, kteří chtějí vysvobodit zraněného zemana ze zajetí.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7
V šedesátých letech vzniklo docela hodně českých historických filmů, i když je fakt, že převážně zasahovali spíše do poetiky. Režisér Milan Vošmik sáhl po knize Josefa Františka Karase a natočil dětský dobrodružný historický film z husitské doby, který se svým způsobem od jiných zase až tak moc neodlišuje. Dva chlapci s jistým úmyslem zasáhnou do husitského válečného dění a to je celé. Scénář pro film napsal samotný literární autor, takže jeho myšlenka byla zachována. Příběh je vlivem cílení diváků tedy značně jednoduchý, avšak na své výjimečnosti kupodivu neztrácí ani dnes. O bitevní scény diváci ochuzeni nejsou, jen nelze počítat s tím, že budou vypadat jako u husitské trilogie Otakara Vávry. Za pozornost však především stojí samotný Jan Žižka, který v takovém příběhu samozřejmě chybět nesměl. Zahrál si ho Ilja Prachař a maskéři na něm tak výtečně zapracovali, že je poznat jen podle hlasu. Navíc je impozantní první scéna s ním, kde sedí na koni. Jak vystřižený z jezdecké sochy v Praze na Vítkově. V tom byl snad i jistojistě tvůrčí úmysl. Dětských historických snímků skutečně není moc a tak lze bez skrupulí tento, ještě černobílý, považovat jako filmovou raritu.
kawa
3 388 bodů
6.5
Dětský film z dob Jana Žižka, kde malý kluk zachrání svého otce, přitom pozná přátele, a nepřítele. Zázračně se uzdraví po zasažením šípem, a nakonec svede bitvu proti zlotřilým němcům. Dospělí herci neměli co hrát, pouze František Hanus se s rolí popasoval. Bojové scény jsou odfláknuty, a hidební složka má světlé výjimky, ale i pasáže z filmů 60. let...

Dodatečné informace

Původní název:
Na Zizkove válecném voze (více)
  • Československo Na Žižkově válečném voze
  • Československo Na Zizkove válecném voze
  • Československo Auf dem Kriegswagen des Feldherrn Zizka
  • Československo Na szlaku wojennych przygod
  • Československo On Zizka's Battle Waggon
Premiéra v ČR:
29. 11. 1967
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění