Na dobré stopě

62%
Na dobré stopě
Plakát traileru

Dobrodružné a současně výchovné příběhy z dětských táborů mají dlouhou tradici, v roce 1948 to byli ještě junáci, později zrušení. Jeden z chlapců, těžce poznamenaný zážitky z nacistické okupace, se však těžce sžívá s ostatními. Jejich důvěru i obdiv si získá teprve tehdy, když vystopuje nepřátelského diverzanta. Snadno už v tomto filmu rozpoznáme tlak těsně poúnorových poměrů, požadujících žádoucí politické zacílení.

 

DVD: Ve filmu hrají skauti z Pětky, natáčení se uskutečnilo v roce 1947 na jejich táboře na ostrově v Sečské přehradě. Bohužel osud filmu předznamenal osud celého skautského hnutí u nás – po dokončení v roce 1948 nesměl mít premiéru a promítat se mohl v nemnoha městech mimo Prahu. Vzápětí putoval do trezoru, odkud se na krátkou dobu dostal po dvaceti letech. Z temnoty byl definitivně vysvobozen až po roce 1989. Několikrát šel v televizi a nyní na DVD získal svobodu, o které se jeho tvůrcům ani nesnilo.

Mezi bonusy najdete osvětový film o skautech Buď připraven z roku 1923. Je pro nás pozoruhodný nejen svojí dlouhou stopáží (51 min.) ale především tím, že dává nahlédnout do skautského tábora raných dvacátých let minulého století. Je němý, ale věřím, že i tak ho budete sledovat se zatajeným dechem. Ne ani tak kvůli příběhu, který je prostý a svou předvídatelností může trochu připomínat příběhy pro paní i dívky z Červené knihovny. Mnohem zajímavější je pozorovat dění na táboře od rána až do večera. Můžeme srovnávat – co na našich táborech přetrvává a co z jejich programu zmizelo. Asi nej nej nej bonbónek nás čeká v závěru filmu, kdy spolu s kluky z oddílu na jejich zpáteční cestě do Prahy proplujeme Svatojánskými proudy. Je to unikátní možnost sledovat při práci zkušené voraře v místech, která už před lety zmizela pod hladinou Štěchovické přehrady.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6.5
Paradoxně těsně před opětovným zákazem skautingu vznikl skautský dobrodružný film, pojednávající o vodních skautech tábořících u hranic s Německem, kterak v poválečné době napomohli k odhalení německých diverzantů. Po námětové stránce na svou dobu nic neobvyklého, neboť z moralizačního hlediska v podstatě ani nic jiného nevznikalo. Statečnost skautů bylo svým způsobem inspirováno skutky z války, kdy se někteří zakázaní skauti přidávali k odboji. Po válce obnovený skauting rychle začal stoupat k vrcholu, takže vlastně ani není divu, že byl o skautech natočen také film. Natáčelo se na skutečném skautském táboře se skutečnými vodními skauti v komparsu na Sečské přehradě a v okolí přehradní nádrže Souš. Dějová struktura je samozřejmě z reálného hlediska ošemetná a hlavně na konci v akční scéně naivní až běda. Ale jo, je tu ukázána také skautská hra o soběstačnosti a statečnosti, ale aby skauti přímo vedle pohraničníků zasahovali, navíc za střelby, proti záškodníkům, je už hodně přes čáru. Ale na druhou stranu to lze pojmout také jako obyčejný klukovský pohled na stav věci v představách o dobrodružných činech. Kluci měli vždy smysl pro dobrodružství, a tak si takovou výpomoc pohraničníkům jistě představovali také. Takže nic než ryze chlapecké dobrodružství, navíc typické na svou dobu vzniku, nad kterým sice rozum zůstává stát, ale v rámci chlapeckých představ zase proč ne. Takový skautský rodokapsový příběh.

Dodatečné informace

Původní název:
Na dobré stope (více)
  • Československo Na dobré stopě
  • Československo Na dobré stope
  • Československo Det rätta spåret
  • Československo On the Right Track
Premiéra v ČR:
1. 12. 1948
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění