Muži nestárnou

72%
Muži nestárnou
Plakát traileru
Nepoučitelný milenec Stáňa by rád zůstal věčně mladý. Proto se uchází hned o tři ženy tří generací z jedné rodiny... V září 1940 uvedl Oldřich Nový ve svém divadle úspěšnou autorskou úpravu hry Jana Patrného Muži nestárnou, inscenaci s vtipným námětem a neméně vtipnou pointou – o muži, jenž získá sympatie a posléze i lásku žen ze tří generací jedné rodiny. V roce 1942 ji pro film přepsal Vladimír Slavínský, který tuto komedii i režíroval. Do hlavní role obsadil tehdy už renomovaného herce Národního divadla Jana Pivce. Ve Filmovém kurýru se týden před premiérou v dubnu 1942 objevila jeho slova: „Úloha v tomto filmu byla zvláště vděčná: hrát tři role v jediné osobě, snažit se proniknout do duševního života nezkušeného, smrtelně zamilovaného studentíka, později pak zralého činorodého muže a nakonec trochu rezignovaného a klidného padesátníka. Všechno byly role vyloženě charakterní. Vyhýbal jsem se obvyklému milovnickému rámci, proto jsem též první fázi (studenta) pojal s bezděčnou komikou, v druhé – abych se přiznal – hrál jsem vlastně sebe. Byl zde však ještě jeden choulostivý bod: divák nesmí získat dojem, že ing. Jarský je jen věčný donchuán, který honí děvčata, i když mu šedivějí vlasy. Proto jsem se ve své třetí a poslední podobě snažil vykreslit muže, který již mladé děvče nedobývá, ale je jím vlastně dobýván.“ Roztomilými partnerkami Jana Pivce byly Jana Romanová, Jarmila Smejkalová (ve své první větší filmové roli) a Zita Kabátová. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Pěkný romantický film. Prvorepubliková romance, jak jí lidé asi chtěli vidět v nelehké době, kdy byla tato romantická veselohra natočená. Krásné masky herců, kteří stárnou přes tři generace, sladká nevinnost a přeslazená láska.. jenže zde to sedí a není to extra přihrané.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
"Prosím vás, zeti, dejte mu ji. Dejte mu ji, ať už je jednou v rodině pokoj. Nebo si ten člověk počká ještě na jednu generaci." Dobře promyšlená úsměvná romantická komedie odehrávající se po tři generace jedné rodiny. Příběh by se tak dal rozdělit na tři dějové etudy, tedy právě z období každé generace, které mají jedno společné. Tím je nějaký Stáňa Jarský. Vlivem daných okolností v každé generaci žádá o něčí ruku. Na 40. léta skutečně příběh jen lehce úsměvný, ale vyobrazený v plné perspektivě. Dobrá nálada a neustále úsměvy všech protagonistů jsou typické aspekty na filmovou tvorbu své doby, takže v tomto směru je potřeba se na snímek dívat okem shovívavým. Atmosféra je nedramatická, avšak v jádru věci hodně povzbudivá. On ten příběh původního autora, pro divadelní inscenaci, Jana Patrného je postaven tak dobře, že je skutečně divák zvědav, kam až to zajde. Závěrečná věta z úst herečky Zity Kabátové tak vyznívá jako nejlepší tečka, která pobaví nejvíce a při odchodu z kina se museli diváci smát ještě hodně dlouho.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
"Za úsměv jediný, má krásná paní, za pouhý ruky stisk bělostných dlaní, širým chci světem jít přes hory, klestí a pro vás vymodlit též trochu štěstí." Klasika s tehdy pětatřicetiletým charismatickým Janem Pivcem a devětadvacetiletou Zitou Kabátovou. Ano, je to limonáda, samozřejmě, za války se takové limonády točily, ale když na konci Stanislavova (Pivcova) první láska, tentokrát už stará babička, prohlásí něco ve smyslu – „Už mu ji konečně dejte, ať je v rodině klid, nebo si ten člověk počká ještě i na čtvrtou generaci!“, divák i dnešní doby si musí říct, že na tom filmu něco je. A že má i osobitý humor. Dávám 85%.

Dodatečné informace

Původní název:
Muži nestárnou (více)
  • Československo Muži nestárnou
  • Československo Männer altern nicht
  • Československo Men Don't Age
Premiéra v ČR:
3. 4. 1942
Distributor:
Lucernafilm
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Předplatná

Powered byJustWatch