Mrtvý muž

79%
Mrtvý muž

Existenciální psychedelický western Jima Jarmusche Mrtvý muž sleduje homérské putování mladého muže napříč americkým západem devatenáctého století. Těžce zraněný a bloudící William Blake (Johnny Depp) potká odvrženého indiána jménem Nikdo (Gary Farmer). Navzdory Blakeově přirozené povaze jej okolnosti přetváří v pronásledovaného psance, zabijáka a člověka, kterému život pomalu protéká mezi prsty. V dalších rolích excelují Gabriel Byrne, Iggy Pop, John Hurt nebo Robert Mitchum. Autorem legendárního soundtracku je Neil Young. (Aerofilms)



Scénář:

Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Zajímavý černobílý western s prvky satiry, který se nebere moc vážně, přitom nechybí troška spirituality.. Chvílemi drsné, přitom v poklidném duchu do chvíle, než přijde na rychlou stručnou akci. Film je to zvláštní a úplně nevím, jak hodnotit, dojem ale na mě udělal více než nadprůměrný - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Když je film točen primárně s cílem být strhujícím artem, automaticky se tím o tuto pozici připravuje. Za vším je až moc vidět záměr, což mi brání nechat se tím jakkoli "pohltit". Jinak ale pěkný a zajímavý kousek. Jarmusch má ale lepší.
Fingon
16 886 bodů
8
Po několikerém zklamání už beru filmy v TOPech s rezervou. To naštěstí není případ Mrtvého muže. Johnny Depp je naprosto k sežrání (proboha, co to píšu); westerny právě nemusím, ale tohle pojetí vůbec není špatné. Jedinou (ale pořádnou) výtku mám jen vůči hudbě, která mi lezla na nervy opravdu moc.


Dodatečné informace

Původní název:
Dead Man (více)
  • NSR Mrtvý muž
  • NSR Dead Man
Premiéra v ČR:
15. 8. 1996
Země původu:
NSR, Německo, USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
9 mil. USD
Tržby:
103,8 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Mrtvý muž je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch