Mrtvý muž

79%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zajímavý černobílý western s prvky satiry, který se nebere moc vážně, přitom nechybí troška spirituality.. Chvílemi drsné, přitom v poklidném duchu do chvíle, než přijde na rychlou stručnou akci. Film je to zvláštní a úplně nevím, jak hodnotit, dojem ale na mě udělal více než nadprůměrný - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Když je film točen primárně s cílem být strhujícím artem, automaticky se tím o tuto pozici připravuje. Za vším je až moc vidět záměr, což mi brání nechat se tím jakkoli "pohltit". Jinak ale pěkný a zajímavý kousek. Jarmusch má ale lepší.
Fingon
16 886 bodů
8
Po několikerém zklamání už beru filmy v TOPech s rezervou. To naštěstí není případ Mrtvého muže. Johnny Depp je naprosto k sežrání (proboha, co to píšu); westerny právě nemusím, ale tohle pojetí vůbec není špatné. Jedinou (ale pořádnou) výtku mám jen vůči hudbě, která mi lezla na nervy opravdu moc.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Mrtvý muž má svůj specifický rytmus, je neuvěřitelně propracovaný a oplývá skvělou hudbou. Snímek také přesně zapadá do Jarmuschova vesmíru. Gary Farmer svou roli zopakuje v dalším Jarmuschově filmu Ghost Dog: Cesta samuraje, který je naprosto jasně ze současnosti. Film vznikl v mezinárodní koprodukci s odhadovaným rozpočtem 9 milionů dolarů a stal se velkým hitem, který dodnes patří na plátna kin.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Moje první setkání s Jimem Jarmuschem, díky kterému jsem si snad udělal o jeho tvorbě docela detailní obrázek. Mrtvý muž především krásně snímá charaktery ústředních hrdinů a zajímavě kombinuje jednotlivé žánrové prvky, takže westernové drama protknuté nádechem fantasy by nemělo být pro diváka žádnou velkou překážkou, ale díky skvělé atmosféře, černobílé stylizaci a doprovodné hudbě by se měl naopak každý fanda cítit jako ryba ve vodě. Právě tím, že se nebál vnést do řady scén notnou dávku absurdity, připravil si Jarmusch pevný podklad pro své trochu zdlouhavé vyprávění, založené především na dialozích a náladách v daných sekvencích. Točit to takový Tarantino, jistě by vnesl do příběhu ještě větší dávku násilí, manévroval by na větším hereckém i myšlenkovém prostoru a hlavně by všechny ty chvílemi trochu uspávací dialogy mnohem více okořenil. Ale to by Mrtvý muž zcela ztratil své specifické kouzlo a stal by se úplně jiným filmem, a to by byla velká škoda. I přes rozvláčné vyprávění a z mého pohledu vyloženě divné zakončení je to totiž výborně nakroucená podívaná, na kterou se nezapomíná..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Dílo svérázného a osobitého režiséra, který servíruje zážitek tak trošku za hranicí normálního vnímání. Není to snímek, který by diváka bavil pro svůj poutavý příběh či rezonující témata, nýbrž o čirý projev umění. Úplně nefandím těmhle artovým snímkům, které Vám po celou dobu dávají najevo, jak jsou chytré a divák musí být až v jiné dimenzi, aby je dokázal patřičně vnímat.. Nemyslím si, že to je kdovíjak bravurní film, ale má jednu obrovskou výhodu a tou je zkrátka Johnny Depp, který tyhle indiánský role má holt nějak vrozený.. Ve všech ohledech to jde proti divákovi, akorát že to je vlastně dobře, a tak jste svědky stylu, jaký holt jinde neuvidíte. Unikátní autorský přístup, navíc podpořený hypnotickou atmosférou, který nadobro zatratíte, anebo se vám Jarmusch dostane nadobro pod kůži... Tohle není snímek k přemýšlení či rozboru, to by jste mohli otevřít část mysli, ze které už možná není cesty ven. Jde o jedinečný filmový zážitek éterických rozměrů, jenž ve své podstatě je antikampaní na celý žánr.. Jste zmatení? Splnilo to účel a jediným vykoupením je druhá šance. 75%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Jak mám Jima Jarmusche rád, tak tohle patří k tomu nejlepšímu co natočil. Dechberoucí černobílé podobenství o divokém západě podkreslené podmanivou hudbou a v hlavní roli skvělý Johnny Depp, navíc je to vtipné a vůbec ne hloupé. A pak ty třešničky na dortu v podání Lance Henriksena a Iggy Popa jako zabijáků a nezapomenutelný indián "Nikdo" Gary Farmera. Ať už to nezveme černou komedií, podobenstvím, fantasy, westernem či jinak, je to jedno a tohoto černobílého filmového bombónku se to nijak nedotkne. :-)
lukas
lukas
1 523 bodů
9
Skvělé balancování na hraně tragikomedie. Pohrávání si s žánry, nevinný Johnny Depp, skvělá kamera a hudba Neila Younga.
tindersticks
tindersticks
783 bodů
10
Fascinující film, příběh předurčeného konce, nasazený na westernovou kostru, Jarmuschův vrcholný kousek, ve kterém vše vytváří dokonalý dojem - Deppův nevěřícný výraz, zvykající si každou další zatmívačku víc a víc na novou realitu, obskurní postavy, subtilní humor, zvolený černobílý materiál, indián Nikdo, William Blake, kontemplativní scény, drásavá kytara Neila Younga..Nádherný zážitek, který přes všechno tragické lidské chování, které je ve filmu k vidění, působí osvobozujícím dojmem.
Dubínka
577 bodů
9
Velmi originální a velmi stylový western, který nemá obdoby. Skvělá vizuální stránka a snad ještě lepší hudební složka od Neila Younga dělají z tohohle díla zcela netradiční, skvělou a zábavnou podívanou. Bez Johnnyho Deppa by tenhle film taky určitě nebyl tím čím je, tady je v roli Williama Blake opravdu nepřekonatelný. Tenhle film je po všech stánkách opravdové umělecké dílo. 90%