Most přes řeku Kwai

80%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Nestárnoucí klasika. Musím přiznat, že válečné filmy ze zajateckých táborů mám raději, než ty klasicky akční/bojové. Most přes řeku Kwai je jednou z perel válečných snímků. První polovina je geniální a dal bych klidně 100%, po opuštění tábora však film lehce ztrácí dech. Jinak skvělý scénář, zpracování, herci.. velmi autentické...paráda.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
10
Silné, s velmi vkusně ukrytým poselstvím a schopnými herci. Chyběl mi nějaký dovětek, ale to je jediná výtka jinak skvělému filmu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Tak dlouho mi tenhle film unikal.. Konečně jsem měl možnost ho zhlédnout a ty nadšené reakce tady vážně nekecaj. Zub času se na tomhle díle podepsal minimálně a jde opravdu o mistrovské dílo nejen v rámci válečných filmů. 8/10
muzz
muzz
18 035 bodů
7.5
Je to přesně tak, jak popsal Tarantino - jeden z nejlepších válečných filmů. Mimochodem zajímavé je, že knihu, podle které tento pravdivý příběh je, napsal jistý Piere Boulle, autor Planety opic, což je jiný šálek kávy :) Co se týká dětského hodnocení filmu od "výfuku", k tomu není co dodat.
Fingon
16 886 bodů
10
Nemám rád velkofilmy... nevím proč, snad jsou na mně moc dlouhé (jistě, jsou výjimky, např. Titanik nebo Pán prstenů), prostě mi nějak nesedí. Nesedl mi ani Lawrence z Arábie od stejného režiséra jako Kwai. Takže proč pět hvězdiček? Kvůli dvěm věcem: již zmíněná psychologická válka mezi japonským a britským velícím důstojníkem... a tragicky absurdní závěr...
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Dlouho jsem kolem tohoto Leanova díla jen otráveně kroužil, ovšem o to víc na mě nakonec jeho genialita a vytříbenost neskutečně zapůsobila. Již úvodní psychologický souboj mezi Nicholsonem a Saitem je prostě jedinečný a předznamenává i konečnou velkolepost celého snímku, jehož dlouhá stopáž ubíhá jako voda a který je i přes absenci střílení a skutečného válčení jedním z nejvíce strhujících válečných dramat, jaké kdy vznikly. A to zakončení! Posledních 15 minut jsem skoro ani nedýchal, takže i teď při psaní komentáře mi plíce ještě úplně dobře neslouží. Ale stálo to za to...!
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
6
Film plný ironie - Každá postava se ve válce stane svým opakem. Je to mnohem snesitelnější než Doktor Živago s jeho nefunkčním vyprávěním, ale přesto mě to nestrhlo.
Pas
Pas
6 225 bodů
7.5
Velmi zajímavý válečný film, kde Britové opět budují most (viz např. dvojice filmů, kde Impériu vracel úder kmen Zulů). První polovina filmu je atmosférou skvělá, střet dvou ideálů i eg dvou velitelů uprostřed džungle funguje skvěle, bohužel druhá čast pro mě tak poutavá nebyla, protože jsem k protagonistům neměl prakticky žádný vztah (jak ho také dosáhnout, když se většina z nich objeví až v polovině filmu!) a těšil se na každou chvíli z tábora. Vyústění sice nepozbývá dramatičnosti, ale domnívám se, že s některými postavami mohlo být naloženo lépe. Přesto jde o jeden z filmů, které jsou hodny toho být shlédnuty.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
9
Pečlivě poropracovaný válečný drama Davida Leana.Psychologicky prokreslené hlavní postavy zasluhují z duše velký obdiv.Film zasluhující nejvyšších kvalit od kamery,přes střih až po výborný scénář.Pečet' s tučným písmem zapsaného ve válečným vrcholům světové kinematografie.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Čtyři jsem dal jen tak-tak. Řeknu to bez okolků - film byl nudný, těch prvních 120 minut bylo těch nudných. Ale nakonci se to trochu rozproudilo. Není to špatné... ale je to nejhorší válečný film, který jsem kdy viděl a řadil se mezi ty nejlepší.