Modrý samet

75%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nezajímavý pokus Davida Lynche najít Davida Lynche. To, co pro mě dělá jeho filmy zajímavé, tu ještě není, naopak to, co jim nedovoluje si mě naprosto získat, už ano.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Můj druhý Lynch (kdysi dávno jsem zhlédl výborné Mulholland Drive, a k městečku Twin Peaks se teprve dokopávám), jehož Blue Velvet je prý nejsrozumitelnější snímek. No, celé mi to připadlo i tak docela úchylné (Dennis Hopper je fakt blázen) a vlastně pořád nevím co si o tomhle mám myslet. Protože na pořádnou detektivku je tady moc vedlejších jevů, které pro mě tu kvalitu spíše snižují...6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Psychologický thriller Modrý samet patří mezi nejkultovnější záležitosti osmdesátých let. Film má strhující atmosféru a oplývá perverzními surrealistickými nápady, které jsou povětšinou okořeněny hodně černým humorem. David Lynch zde poprvé šokoval Ameriku, když se jí podíval pod načančané předměstské domky takovým způsobem, že mnohým zaskočilo v krku. Zvláště pak cenzorní agentuře MPAA, která byla šokována zobrazením intenzivního násilí. Ve scéně, kdy Hopper uhodí Rosselini do obličeje se cenzoři dožadovali zkrácení celé pasáže, takže úder slyšíme jenom ve zvuku a nevidíme ho v záběru. Pro Lynche bylo toto řešení ještě znepokojivější, než grafické násilí. Laurentiis měl jedinou podmínku, film nesmí trvat déle než 120 minut. Lynchova první verze měla stopáž 240. Na podlaze střižny se tak ocitly pasáže sebevraždy Dorothy a řada sexuálně perverzních scén. Lynch odevzdal podle smlouvy snímek, který byl bez jednoho filmového okénka přesně 120 minut. Laurentiis sice film vyrobil, ale neměl distributora. Taková drobnost ho nemohla zastavit a tak si film do kin uvedl ve vlastní společnosti, kterou kvůli tomu založil. Kritiky film oslavovaly jako mistrovské dílo, ale odmítavý proud nešlo přehlédnout. Roger Ebert film ve svém programu sestřelil kvůli ponižování žen. Modrý samet je kriminálka – temná, zvláštní, znepokojující, ale hlavně legendární.
Klajnik
Klajnik
8 584 bodů
6
Blbý je, že Lynchovi nejde moc psaní. Někdy mi postup ve vyprávění přišel umělej (vytvoření si vztahu s pomatenou Dorothy), jindy byla symbolika docela atraktivní (odporní brouci pod zdánlivě dokonalym trávníkem). Vizuálně je to očividně autorské - jasnej Lynch. Požitek z filmu mi však srazily otřesné dialogy. Ty jsou natolik beze šťávy, že i herci, snažící se tu prostoduchost scénáře nějak uhrát, působí hloupě (jako nějaké nepříliš vydařené a tedy trapné karikatury). Světlým momentem jsou scény s Frankem (Dennis Hopper), který si zahrál maniakálního devianta a násilníka. Bohužel ani ten tu nemá tolik prostoru. Nevadí mi jednoduché příběhy, ale toto působí příliš bezobsažně. Určité postupy ve vyprávění jsou příliš zkratkovité, umělé a postrádající lehkost vyprávění příběhu. Myslím si, že audiovizulně je Blue Velvet poměrně atmosférickou záležitostí. Má to takový mysteriózní, surrealistickej a mrdlej vibe. Na mě to ale nepůsobí, protože obsahová stránka sabotuje "náboj" jenž obsahuje forma. Jistě si lze vykládat řadu scén nějak přeneseně jako něco jiného. Třeba Frankovu ubohou násilnickou a směšnou kreaci zneužití Dortohy jako snahu otce, který před synem nemá autoritu, dokázat svou nadřazenost skrze násilím protkanou nadvládu nad matkou nebo jako do extrému vyhnaný komplex z impotence. Ale těžko říci, jestli Lynch tvořil s takovým záměrem. Vadí mi, že nění schopen interně sáhnou do větší hloubky, více prokreslit scénu a učinit tak obsah plnější. Takto mám dojem, že Lynch sám se snažil být jenom divnej, že je to častečně myskovaná samoúčelnost, která však svou jistou mírou nejasnosti dává možnost svobodně interpretovat. Jsou filmy, které májí 2 hodiny stopáže, ale pocitově mi přijde, jakoby tam bylo obsahu na tři. Zde mi naopak připadá, že tu obsahu bylo sotva na hodinu.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
Tak 50% bych tomu nedala, ale 100% rovněž ne. Scénář považuji za špatný, herecké výkony dobré, hudba Angela Badalamentiho též, ale samotný David Lynch není nejspíš můj šálek kávy. Celé mi to evokovalo parodii na žánr "film-noir". Prý jde o postmodernu, jak jsem se dočetla. No, může být. Pak ale postmoderna není to, co by mne bavilo či zajímalo. Začátek mi přišel napínavý, ale čím dál víc krutostí a psychopatie mě nakonec odradily. A ten závěrečný mnohonásobný happyend, to bylo jako co? Taky postmoderna?! No... I ta erotika mi zde připadala taková nějaká násilná a umělá.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8.5
David Lynch v době, kdy točil ještě vcelku snadno pochopitelné filmy. A přesto už to tam všechno bylo - mladičký Kyle MacLachlan, který se na roli agenta Coopera teprve chystal, démonický Dennis Hopper, půvabně nevinná Laura Dern a osudová Isabella Rossellini, tísnivá, neuchopitelná atmosféra živená hudbou Angela Badalamentiho, i po třiceti letech člověk prostě jen sedí, zírá a vpíjí se do děje.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
10
Pamatuju si na příhodu z LFŠ, kde ex-politik Miroslav Macek vyprávěl publiku o jednom přísném kinaři, který tento film ohodnotil ve svém deníčku slovem "kravina". Macek ex-hibicionista mu (a přítomným dámam) začal vysvětlovat všechny psychonalytické narážky a dosáhl toho, že dotyčný pán doplnil své hodnocení na "psychoanalytická kravina". Hlavní vtip je ovšem v tom, že rádobyhluboký psychoanalytický výklad se jednoduše a okatě nabízí bez jakékoli latence. Lynch si s psychoanalytickými symboly hraje a vlastně je i paroduje, i když tuto parodii nikdy nepředstavuje jako průhlednou a čistou. A právě v tomto "dvojitém kódování" spočívá kouzlo tohoto průkopnického díla filmové postmoderny.
FilipusMuff
FilipusMuff
4 015 bodů
2.5
Nuda toho nejhoršího ražení.. Absolutně nechápu lidi co sou schopný tomuhle dát víc jak 50%. Tenhle film si prostě žádnej obdiv nezaslouží...
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
10
Blue Velvet mi mluví do duše. Nádherně jemný, mrazivý, charakteristický psychothriller, který zobrazuje špatný svět, křehkou romantickou vlnku a nádherný konec s krásnou písní, která zní jako by z našich těl právě vycházela duše, která putuje do nebe. Film, který může trvat i 4 hodiny a nebude mi to vadit. Jak jen to ten Lynch dělá? Že mě dokáže přikovat k sedačce a nechá mě pozorně sledovat každičký detail, který se odehrává před mými oči. Pečlivá režie, jiný svět a vyzařující Lynchovo kouzlo. +++ Blue Velvet obsahuje zvláštní kouzlo zkoumání, jako když máš chuť sledovat neznámou ženu, kterou potkáš a sleduješ její krásu, pohyb, tvář, cítíš krásný pocit, a když ji ztratíš, máš ji stále ve svých myšlenkách - neuvěřitelně podmanivý rozsah.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
8
Velmi poetická a krásná psychoanalytická filmová pornopovídka s neokázalou estetikou. Jen někdy až moc natahovaná.