Mňága - Happy end

71%
Mňága - Happy end
Hraný fiktivní dokument o vzniku a zániku uměle vytvořené rockové skupiny... Než se scenárista a režisér Petr Zelenka proslavil svým autorským filmem Knoflíkáři, natočil ve spolupráci s Českou televizí film s názvem Mňága - Happy End. Ve fiktivním hudebním dokumentu o vzniku a zániku jedné uměle vytvořené skupiny (ve filmu skutečná skupina Mňága a Žďorp) jde o jakýsi obrácený příběh existence kapely. Neznámí hudebníci, kteří byli vybráni konkurzem a byl jim přiřazen cizí repertoár, se téměř přes noc stanou slavnými, prožijí si neobyčejnou popularitu s davy fanynek, aby se nakonec odebrali do undergroundového sklepa, kde podobné kapely obyčejně začínají. Je to příběh hudebníků, kteří díky médiím a byznysu okolo zažijí neobyčejné období svého života, kteří se ale nakonec vymaní z vlivu cizích lidí a přestanou lhát svému okolí i sobě. Mystifikační film paroduje řadu mechanismů, jež provázejí hudební průmysl, ale pomocí písniček Petra Fialy a skupiny Mňága a Žďorp si umí udělat legraci i sám ze sebe... Filmový debut scenáristy a režiséra Petra Zelenky získal jednu z hlavních cen na festivalu v Cottbusu a cenu Zlatý ledňáček 1997 na Finále Plzeň. (Česká televize)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Zábavná hříčka, která mísí naivitu s jízlivostí způsobem, jaký nevím, jestli si sama úplně uvědomuje.
Fingon
16 886 bodů
6
Mňága pro mně byla vždycky jen jednou z kapel, které jsem prostě neposlouchal (narozdíl od Čechomoru), a v době svého vzniku mě tenhle film vůbec nezajímal. Je ale zajímavé sledovat, co všechno Zelenka "obšlehl" ze svého debutu, když tvořil Rok ďábla. Popravdě řečeno bych mnohem radši viděl "Slunce, Seno, Mňága"...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Do teď nemůžu skrze Zelenkovu kariéru uvěřit, jak se mu to vždycky povede. Čím to, že dokáže vytvořit nadčasové dílo, jež je vizuálně a vypravěčsky netradiční, příběhově živé i zábavné a celou tu dobu dokáže člověka pohltit. Zelenka je snad jediný filmař, kterého bych nemohl sledovat v kině, protože velmi často se mi stává, že si celý film zastavím a vrátím o pár vteřin zpátky, abych si tu celou genialitu vychutnal naplno. Tady totiž není nějaký jednotný plán v popředí, ale hlavně dalších třicet v pozadí, kde si mohu maximálně užít vtipy, kterým s oblibou říkám "vtipy mimochodem", aneb vtipy, které tam jsou, ne každý si jich všimne, ne každý je ocení, ale těch pár se směje o to víc. Příklad za všechny: Producent:"If he's the fuck with me, I'll fuck with him!" Překladatelka: "Pan Brown je s vaším jednáním velice nespokojen." a obdobných příkladů je tam plno.


Dodatečné informace

Původní název:
Mňága - Happy end (více)
  • Česká republika Mňága - Happy end
  • Česká republika Mňága – Happy End
  • Česká republika Mnyaga - Happy End
  • Česká republika Mnyaga – Happy End
Premiéra v ČR:
12. 6. 1996
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné