Kovbojové a vetřelci

59%
Kovbojové a vetřelci
Plakát traileru

Už zase na nás útočí mimozemšťané. Tentokrát si ale vybrali špatný čas a špatné místo. Jejich prvotním cílem se stal Divoký západ a doba kdy všem, kdo tu chtěli přežít, visely kolty proklatě nízko. Kombinace westernu a sci-fi zní na první pohled bizarně, jména tvůrců ovšem slibují mimořádný zážitek. Na všech klíčových postech najdete filmové ikony, ať jsou to producenti Steven Spielberg a Ron Howard, scenáristé Star Treku a Transformers Roberto Orci a Alex Kurtzman a především režisér Jon Favreau, který natočil oba díly Iron Mana. Před kamerou pak uvidíte Daniela Craiga (aktuální James Bond) a Harrisona Forda.
Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s  technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem.
Příběh Kovbojů a vetřelců vychází z komiksové předlohy společnosti Platinum Studios, která prodala filmová práva ještě předtím, než byla kniha vůbec v tisku, což lze vysvětlit až klukovským nadšením producentů Spielberga a Howarda. „Je to dobrodružství, které by chtěl prožít každý kluk. Nejdrsnější pistolníci Divokého západu se střetnou s ještě drsnějšími mimozemšťany. Bavilo nás tvořit postavy, které by za normálních okolností střílely po sobě, a teď musí bojovat bok po boku, aby přežily,“ vysvětluje Howard. „Ten příběh je napsaný tak skvěle, že by obstál, i kdyby se v něm žádní mimozemšťané neobjevili. Ale tahle kombinace je prostě dokonalá,“ uzavírá Spielberg.




Recenze: Kovbojové a vetřelci

Kinobox.cz
60%

Snímek je z technického hlediska precizně odveden, akce je slušná, scenérie krásně "autentické", herci minimálně dobře typově vybraní a scenáristé odvedli ucházející práci (už by ale někdo mohl zakázat scény typu "vždycky jsem chtěl syna, jako jseš ty").


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Když jsem se prvně dočetl o tomto snímku,tak jsem si myslel,že se musí jednat o nějakou kachnu. Přece jen spojení mimozemšťanů a kovbojů zní dost ujetě. Nakonec jsem si řekl proč ne?vždyť emzáci mohli na naši zemi zaútočit kdykoli,takže jsem dal filmu šanci a rozhodně nelituji. Snímek je ujetej,ale v dobrém slova smyslu. Nechybí povedená akce,sympatické postavy,hrdinskost a podivní mimozemšťani. Takže před projekcí vypněte mozek a začněte se bavit.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
6
Nebýt Craiga a Harrisona Forda, nedalo se na to dívat ani tu první, ještě snesitelnou hodinu. Míchání žánrů klidně, ale trochu s nápadem - a ten tu chyběl. Takhle byli všichni v šoku - kovbojové na plátně i diváci. Hodně akční, přesto předvídatelná nuda. Škoda - tolik scénáristů a žádný opravdový fór (no, možná jeden - s tím vyvrhovatelným, a tudíž zranitelným žaludkem).
  • herecké obsazení (ale jenom mužské)
  • původně nosný nápad s pokračováním filmu stále slabší
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Zoufale plytká snaha o vymanění se z okovů Iron Mana se Favreauovi nepodařila. Natočil řemeslně zvládnutý film s výbornými herci, který nudí každou vteřinou. Craig a jeho nezúčastněné mlčení to neutáhne, když i Ford jen zmateně těká ve svojí první protivné dědkovské roli.

Dodatečné informace

Původní název:
Cowboys & Aliens (více)
  • USA Kovbojové a vetřelci
  • USA Cowboys & Aliens
  • USA Kovboji a votrelci
Premiéra v ČR:
25. 8. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
163 mil. USD
Tržby:
174,82 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch