Lincoln

66%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6.5
Daniel Day-Lewis mě přesvědčil o tom, že je skvělým hercem už ve filmu Moje levá noha.. zde to předvedl znovu. Na toto politické biografické drama se mi ale nedívalo tak dobře, jak jsem čekal, nevadí mi politika a vše, co se kolem ní točí a "peče" .. naopak, většinou si to užívám. Tady to na mě ale bylo přeci jen dosti zdlouhavé, byť si to toto klíčové období Amerických dějin zaslouží. Je to pěkná film plný skvělých masek, kostýmů a dlouhých dialogů.. více než za 65% to ale u mě není.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Platí to co o každém Spielbergovi posledních let. Technicky velkolepé a obdivuhodné, ale neskonale nudné. A to za hranicí "nebaví, ale přesto oceňuju formální a obsahové prvky" - to už by mi přišlo neupřímné. Na rozdíl od Amistadu na podobné téma naštěstí ne tak dějem primitivní a zkratkovité.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Asi takhle. Táhlo se to jak smrad. Tohle Spielberg netočil ani pro lidi ani pro radost, ale vysloveně pro Akademii. 2.5/10
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Akademická nuda??!! Zotročte mě, ale ten, kdo tohle tvrdí, prostě nemá příliš zdání o tom, kam až se může rozpínat genialita filmového vyprávění. Lincoln je 150 minut dlouhý, převážně konverzační a interiérový monument, který diváka navzdory jeho znalosti dějinného vyústění pohltí doslova bez jediného škobrtnutí či záchvěvu tvůrčí neobezřetnosti. Příběh, kde není jediná scéna či replika, která by zásadně neposouvala titulní politickou linii nebo nesentimentálně prohlubovala linii osobní a rodinou, jež se následně logicky odráží v rozhodnutích a vývoji té politické. Už se těším, až si to pustím znovu (a znovu), abych si všímavěji vychutnal ten už na první dobrou patrný vyrovnaný rytmus, s jakým se linie střídají, překrývají a doplňují, to vtipné prolínání sukcesivních událostí nebo důmyslné přecházení mezi scénami, které jedna k druhé bez výjimky kompozičně i kontinuálně pasují jako tečka na konec věty. A nemluvě o skvostných hrátkách s osvětlením a pozicemi kamery, o emocích, které umí vyvolat jen chytré zacházení se střihem a směrem vyprávění, a konečně o hereckých výkonech absolutně všech, kdo se před kamerou vystřídali. Lincoln mě přesvědčil o dvou věcech - že Abraham Lincoln byl jednou z největších postav 19. století (samozřejmě i s přihlédnutím k nesporné glorifikaci ze strany filmu) a že Steven Spielberg je největším hollywoodským režisérem všech dob.
bayern
13 716 bodů
5.5
Hodně zdlouhavý film a dost nudný,zbytečně protahované scény a samá politika
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Perfektně natočené drama plně výborných herců, dialogů, nádherné kamery a Williamsovy klasicky perfektní hudby. Spielberg téměř v plné síle
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
5
Oscarová rutina a jedna z nejnudnějších historických kapitol na filmovém plátně (a teď nemluvím o samotném otroctví, ale o ukecané formě filmu, kde se toho většinu času moc neděje, dokonce i ty osobní konflitky chybí). Vyjma jedné scény - "Málem mě zastřelil!" - tomu hrozně chybí energie, díky čemuž nemají bezesporu vynikající herci ve většině scén co hrát. Chápu, že Day-Lewis musel za tak ikonickou postavu dostat Oscara. Ale ne, je mi líto, tenhle prostě není a nikdy nebude zasloužený.
blazma
blazma
4 928 bodů
6
Hodně jsem se bál že se mi to nebude líbit, Životopisné filmy ať jsou jakkoliv zajímavé a úžasné, mě nikdy nijak zvlášť nedokázali zaujmout natolik, aby jsem byl ohromen. To se stalo i tady. Je to skvělej film, ale já osobně to mám jako průměr.
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
4
Všemi opěvovaný film, oceněný několika Oskary. Řekl jsem si, že nemůže být lepší film, který bych si mohl pustit. Steven Spielberg je prakticky záruka dobré podívané. Bohužel, bohužel, v tomto se příšerně spletl. Příběh, který už sám o sobě do filmu není až tak zajímavý skloubil do dvou a půl hodin nudy. Nudil jsem se, což se mi často nestává. Zlé, 30%.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
KarelR *** Steven ve finále vykřeše dojemnou pohádku ze všeho. Dokonce i z filmu o tom, jak vlídný pan prezident konečně dostává 89 let staré větičce, že jsou všichni lidé (ehm, tedy muži, že...) stvořeni sobě rovni. Má u toho bandu prvotřídních herců, neselhávající Williamsovy trumpety a Kaminskiho opojnou kameru, jenže dvě a půl hodiny dialogů přesto nadchne jen zřídkakdy. Samotný Lincoln totiž především tahá za nitky a málokdy mu věříte odvážný tah na branku (kde je sakra Liam Neeson, když ho člověk potřebuje?), takže musí zaskakovat divácky vděčný outsider s tváří Tommy Lee Jonese, jehož dějová linka jako jediná nabízí opravdové dramatické pnutí a (pro neznalé) nádhernou katarzi. Kolem to však lítá podle pravítka a nebýt Spielbergovy schopnosti pumpovat emoce, kdykoliv se mu zamane, byl by Lincoln jen další historickou freskou, jíž ocení akorát fandové povznášejících dějin a školní drobota, které rozhýbané obrázky přeci jen poslouží lépe než zaprášená učebnice.