Orel Deváté legie

67%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Je to tak strašně blízko k moc povedenému filmu! Bohužel za ty peníze to opravdu nejde. Všichni se ale snaží, co jim síly stačí. Nebýt nefunkčního závěru, klidně bych dal čtyři hvězdy.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tahle cesta o zjištění pravdy, jak dopadla slavná Devátá, mohla dopadnout určitě lépe. Nebýt výborné úvodní bitvy, tak by se v první polovině vlastně nic nestalo, naštěstí pak už to bylo o poznání zajímavější a živější. Ale stejně jako u podobného Centuriona je tu spokojenost jen tak napůl....6/10
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Nečekaně snesitelný historický flák, kterému by sice slušel vyšší rozpočet, ale jinak celkem válí. Atmosféra pracuje na plné obrátky, herci jsou vybraní více než dobře, tempo se drží od první do poslední minuty (skvělá je především finální "naháněčka" v lesích) a dokonce to nemá ani nejpitomější vývoj děje. Škoda jen nízké krvavosti (PG13 sucks), kterou by měla dohnat DVD verze. Sympatická jednohubka ze starého Říma.
Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Devátá legie byla chloubou římské armády. Její oficiální název zněl Legie Nova Hispana a založil ji a vycvičil proslulý římský vojevůdce Pompeius Veliký pro boje v Hispánii (jak ostatně napovídá její latinské jméno). Po něm jí velel i Gaius Julius Caesar a prošla s ním četnými válkami s Galy, které se odehrávaly v různých místech Evropy. Tato elitní legie byla roku 43 n. l. vyslána na dobyvačné tažení do Británie, a to pod vedením císaře Claudia, který zdaleka nebyl jenom kulhavým a koktavým popletou, jak ho známe z televizního seriálu. Právě díky němu a díky Deváté byla Británie úspěšně zdolána a na několik desítek let se tamější galské kmeny musely stáhnout do pozadí.Na začátku 2. stol. n. l. začali opět vystrkovat svoje barbarské drápky, protože jim římská okupace nebyla vůbec po chuti. Devátá legie byla proto znovu povolána do boje a vyrazila k dnešním anglicko-skotským hranicím. Vyrážela zvesela, protože její velitelé byli přesvědčeni, že bouřící se galské kmeny rychle zlikviduje.Jenže... a tady už začíná filmové zpracování příběhu který sice nemá závratný rozpočet ,přesto jeho podání není amatérské ani laciné.Tvůrcům se podařilo odvyprávět zajímavý příběh z časů dávno minulých a nabídli svou verzi událostí.Římský patricius v podání Channinga Tatumea přijíždí do Británie aby se ujal velení pohraniční posádky a odčinil tak zneuctění rodového jména , kdy jeho otec kdysi za záhadných okolností zmizel i s IX. legii. První střet s domorodci je však jeho porážkou a po těžkém zranění je odvezen ke svému strýci.Tam v něm dozrává plán jak očistit nejen své jméno ale i osvětlit řadu divných událostí..Pokud jste milovníky historie pak po tomto titulu určitě sáhněte, velkofilm to není ale nudit se nebudete.
kubas369
4 086 bodů
8
Přijemné překvapení, lepší bratr Centuriona jen by to chtělo víc krve. Po hudební stránce pro mě naprosto dokonalý film. No jo no já mám pro tyhle "historický" kousky prostě slabost a s tím asi už nic nenadělám.
Nevka
Nevka
1 503 bodů
6
Kdybych nebyl takovým fandou knižní předlohy, film by na mě působil asi úplně jinak. Z mého pohledu se však jedná o nepovedenou adaptaci skvělé knihy. Kdybych však nepřihlížel k předloze, asi bych byl docela spokojený. Ale možná tomu dám ještě šanci. S větším odstupem bude averze ke změnám zřejmě o poznání nižší.