Přestupný rok

60%
Přestupný rok
Plakát traileru

V Irsku mají pěknou tradici. Na přestupný rok může právě 29. února požádat holka kluka o ruku (Normálně to jde jen naopak.). V romantické komedii Ananda Tuckera zjistíte, co všechno je moderní mladá žena ochotná podstoupit, aby si tenhle obyčej mohla vyzkoušet na vlastní kůži. Anna Brady (Amy Adam) je pohledná a úspěšná bytová návrhářka z Bostonu. Má všechno, na co si vzpomene, tedy kromě zásadního vyjádření svého přítele, nadějného kardiologa Jeremyho (Adam Scott). Ten se totiž k tomu, aby před ní poklekl a nabídnul jí prsten, stále nějak nemá. A tak když Jeremy odletí do Dublinu na lékařský kongres a navíc se blíží magický 29. únor, rozhodne se Anna chytit šanci za pačesy. Plán je jednoduchý. Odletí za Jeremym a požádá o ruku ona jeho, přesně v souladu s tradicí. Jenže buď osud nebo rozmary počasí s ní mají jiné plány. Letadlo musí nouzově přistát ve Walesu a Anně začíná zoufalý závod s časem. Když už se jí podaří přeplavit z jednoho ostrova na druhý, zjistí, že má za sebou tu snazší část cesty. Kde najít v tom nejzapadlejším koutě Britských ostrovů taxík, nebo aspoň někoho, kdo by ji hodil do irské metropole? Naštěstí se nad ní slituje Declan (Matthew Goode), pohodářský majitel těžce prodělečné hospůdky, jenž jí nabídne nejprve střechu nad hlavou a posléze i svezení do Dublinu. V tu chvíli si Anna řekla, že má to nejhorší za sebou, a to rozhodně neměla dělat. Nemá smysl zacházet do detailů, nicméně letmý výčet pohrom, zahrnující nesnesitelně drzého Declana za volantem, stádo krav na cestě, auto ve škarpě, bahenní koupel a ztrátu luxusního kufru, který má vlastní jméno, úplně stačí k tomu, abyste si udělali představu, že ne všechno běželo podle plánu. A ještě jedna věc se vymkla kontrole – narůstající vzájemné sympatie, kvůli kterým začne Anna vážně přemýšlet o tom, jestli má smysl dojet až do cíle. Podle scenáristy Harryho Elfonta byla pozapomenutá irská tradice ideální základnou pro romantickou komedii. „I když jen s ní bychom nevystačili, a tak jsme Annu a Declana vytvořili jako charakterové protipóly a tím mohli vytvářet velmi zábavné scény, nejen situačně, ale i dialogově,“ říká Elfont. Zatímco Declan je bezstarostný floutek, který nikdy nic neřeší, Anna je až příliš úzkoprsá, upjatá a „dospělá“. Protože jak Matthew Goode (Matchpoint – Hra osudu, Strážci - Watchmen), tak i Amy Adams (držitelka dvou oscarových nominací, za dramata Pochyby a Junebug) patří k herecké špičce, tenhle záměr scenáristů stoprocentně vyšel.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
6
Podle irské tradice smí žena požádat muže o ruku pouze v určitý den a to ještě navíc pouze jednou za čtyři roky. Ano, jedná se tzv. o přestupný rok. A toho chce využít hrdinka příběhu Anna, která se kvůli tomu rozhodne cestovat za svým přítelem do irského Dublinu, který se nějak k ničemu nemá. A tento snímek právě pojednává o tom, co během té cesty všechno zažije. Žánrově obsahuje vše podstatné. O divoké komediální dobrodružství však v žádném případě nejde i když námět k tomu evokuje. Přívětivé dobrodružství odlehčené lehkou úsměvností a romantickou atmosférou celé cesty až k samotnému finále, které, hlavně mužské diváky, kteří u toho vydrží, vůbec nepřekvapí. Nepřísluší se prozrazovat jak to nakonec celé dopadne, ale určitě nejeden chlap utrousí poznámku: "Ano, to je typická ženská." No nic. Snímek je po divácké stránce osvěžující. Atmosféricky se drží pohody a nenáročnosti, což mnohé divačky jistojistě ocení. K tomu krásná irská krajina a nebylo by v podstatě co vytknout. Jenomže bohužel je. Příběh není nijak originální, tudíž je každý scéna ve svém smyslu ohromně předvídatelná. Některé mají co do činění až s neobvyklou trapností, ale zase je fakt, že záleží na úhlu pohledu. Postavy postrádají tu správnou emoční hloubku, takže se snad nikomu nedostane patřičné dávky sympatií. Je to zkratka snímek, který až svou přílišnou jednoduchostí nenadchne, ale svou příjemnou odpočinkovou náturou hlavně divačky potěší.
Mikik4444
3 909 bodů
10
Příjemný romantický a úsměvný film z krásného prostředí s příjemnou a mou favoritkou Amy Adams mě velice potěšil a určitě ho nevidím naposledy. Doporučuji těm kterým se líbí romantické hezké filmy.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
5.5
Sice je to plné klišé a předvídatelných momentů, ale jako romantická komedie to funguje. Příjemné a úsměvné. Navíc, proto asi dávám vyšší hodnocení než ostatní, se mi líbilo Irsko.


Dodatečné informace

Původní název:
Leap Year (více)
  • Japonsko Přestupný rok
  • Japonsko Leap Year
Premiéra v ČR:
25. 3. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Japonsko, USA, Irsko
Rozpočet:
19 mil. USD
Tržby:
32,69 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Přestupný rok je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch