Robin Hood

65%
Robin Hood
Britské ostrovy nebyly ve 13. století optimálním místem k životu. Už tak chudá země ještě financovala ambiciózní křížové výpravy svého krále Richarda. V řadách jeho vojsk hájil problematickou čest Anglické koruny i bezejmenný lučištník Robin (Russell Crowe). Ten se stane očitým svědkem smrti krále při obléhání francouzského hradu a spolu s několika kumpány se rozhodne na vlastní pěst dostat se po letech trmácení světem co nejrychleji domů, do Anglie. Ocitá se v hrabství Nottingham, které ovládá bezskrupulózní šerif (Matthew Mcfadyen). Málokdo se mu dokáže vzepřít, jednou z výjimek je Lady Marion (Cate Blanchett), která spravuje panství svého tchána (Max von Sydow), zatímco její muž bojuje za krále. Situace se ještě zhorší po Richardově smrti, když na trůn nastoupí slabý král Jan s dvorním našeptávačem Gisbornem (Mark Strong), který tajně osnuje francouzskou invazi do země. Ve chvíli nejvyšší nouze ale přichází doba hrdinů. Hrdinů jako je Robin. Muž, který se pokusí naplnit prázdné pojmy jako právo, spravedlnost a národní hrdost.



Recenze: Robin Hood

Kinobox.cz
75%

Co se naopak povedlo na výbornou je vykreslení vztahu mezi Robinem a Marion. Viděl jsem řadu příběhů s Robinem Hoodem a stojím si za tím, že ještě nikdy se nepovedlo tak nenásilně a přirozeně vnést mezi ty dva narůstající křehký vztah. Není to jen v klasické šabloně „kráska a zvíře“. Ve Scottově podání jde o plnohodnotné sbližování dvou cizích lidí.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
6.5
Robin Hood Ridleyho Scotta nabízí opět nový pohled na tuto legendu. Jsem docela mile překvapen jakým směrem se Scott s touto postavou vydal a že se nebál vyhnout zajetým kolejím. Crowe se po Gladiátorovi ujal další zajímavé historické postavy a i tentokrát jí dokázal vdechnout život způsobem vlastním. Scott má řemeslo stále pevně v rukou a po dobu 148 minut zanudil snad jen párkrát. Spokojenost.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
(Director's cut: 156 min) Když se řekne Robin Hood, každý si vybaví romanticko-dobrodružný legendární příběh o zbojníkovi, který je po desetiletí znám již jako leckterá známá legenda, pohádka či pověst. Ale co se na to podívat reálně v prostředí skutečného temného středověku? Nápad svým způsobem troufalý, ale ne neuskutečnitelný. A s vervou sobě vlastní se něčeho takového chopil Ridley Scott a natočil historický snímek dle scénáře Briana Helgelanda ničím se svým žánrem naprosto nevymykající. Dané dějství obsahuje od všeho něco. Kousek romantického dramatu, kousek původního příběhu a kousek politické všímavosti v rámci akčně-válečného počinu. Historikové si klasicky budou rvát vlasy, ale dobře jim tak. Nejedná se o film, který by se měl brát vážně. Scénář je solidní a plný nápadů právě v rámci onoho realismu. O napětí není nouze a příběh jako takový je promyšlen dobře. Válečné scény tradičně v režii Ridleyho Scotta nezklamou a přinášejí výbornou dechberoucí podívanou. Temný obraz středověku, blátivé prostředí a nejistota z každičké budoucí minuty. Snímek pro diváky, kteří nemají problém se do něčeho takového se svojí fantazií ponořit a uchopit daný skutek podle svých patřičností v zájmu poctivého středověkého příběhu podle dobových kritérií.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
I když pominu, že to nemá nic společného s Robinem Hoodem, zůstane tu jen poučování, politikaření a nesympatické postavy. Děj je překombinovaný, ale nakonec stejně stojí na náhodách. Velké zklamání. Mrzí mě to.

Dodatečné informace

Původní název:
Robin Hood (více)
  • Velká Británie Robin Hood
  • Velká Británie Robin des Bois
  • Velká Británie Robin ton dason
  • Velká Británie Робин Гуд
Premiéra v ČR:
13. 5. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Velká Británie, USA
Čeština:
Robin Hood je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch