Muž ve stínu

72%

Komentáře a recenze 37

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6.5
Za mě jeden ze slabších filmů skvělého režiséra. Roman Polanski natočil několik filmů, které patří mezi ty nejlepší vůbec.. zde je to ale zvláštní Film Noir s průměrnou zápletkou a dokonce i s průměrnými hereckými výkony dobrých herců. Zpracování a technická stránka je dobrá.. 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Dobře zpracované politické thrillery měly vždy co do činění s diváckým nadšením, obzvlášť, pokud se jednalo o nějakou nekalost daného politika. Na vrcholu je stále klasický snímek ´Všichni prezidentovi muži´ (1976) připomínající odhalování všeho možného i nemožného týkající se aféry Watergate, kterému hodně šlape na paty filmový počin charismatického režiséra Romana Polanskiho. Scénář byl vytvořen podle románu Ghost Roberta Harrise, který ještě před vydáním tak trochu vyvolal na patřičných místech rozruch. Asi málokdo ví, že postava britského premiéra jménem Adama Lange, stvárněná Piercem Brosnanem, je tence maskovanou verzí Tonyho Blaira, který na post premiéra rezignoval v roce 2007. Co je skutečnost a co fikce, nechť posoudí se svou znalostí historie sám divák. Roman Polanski se na danou věc podíval dle své tvůrčí vize a natočil inteligentní, napínavý, očekávaně provokativní, zkrátka výborně pojatý filmový počin, podpořený kamerou v profesionálních rukách Pawela Edelmana. Děj se soustředí na nepojmenovaného spisovatele s tváří Ewana McGregora, najatého k sepsání pamětí bývalého premiéra Adama Langa. A celá tato koncepce se točí kolem vyšetřování obvinění, že Lang nelegálně předal válečné zločince CIA. Celá tato kauza nás seznamuje se světem špionáže, o kterém nikdo nemá ani potuchy. Všichni víme co se stane, když se píchne do vosího hnízda. Vše postupně vylézá ven, čímž o překvapení není nouze a čím víc toho vyplouvá na povrch, tím více je v pohybu tajná služba s cílem zapíchnout do vetřelce to nejbolavější žihadlo. Tady se zvýrazňuje naprosto odlišný politický svět, než jaký nám ukazují média od reality setsakramentsky vzdáleného. Reálný je politický svět plný intrik a účastníků jak z minulosti, tak i ze současnosti, plně odhalující stinnou stránku britské politiky. Svým způsobem je ve zpracování znát hitchcockovský styl budování atmosféry a napětí, avšak svůj autorský rukopis si Polanski plně zachoval. Po zhlédnutí snímku můžeme jen hádat, co všechno se děje u nás, tedy na politické scéně české.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Polanski opět odmítá dopřát divákovi jakékoliv tempo, místo toho opět nabízí film, který stojí a padá na jedné myšlence, jedné emoci. Pokud jde o mě, celou dobu jsem chtěl dát tři hvězdy, ale když o tom teď přemýšlím, přišlo mi to vlastně až moc dobré na průměrné hodnocení. (Že hlavní McGregor tu hraje idiota, co se neustále vystavuje nebezpeční, podle mě není chyba.)
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
V pozdních nočních hodinách byl tohle opravdu výborný zážitek....Polanskeho novinka vznikala za ne zrovna běžných a optimálních podmínek, ale i přesto z toho vznikl další mistrovský kousek, který se sice rozjíždí hodně pozvolna, ale během filmu nabere solidní obrátky. Hitch by měl radost.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Po pravdě řečeno si nedovedu představit, že by měl tento film vlastně točit někdo jiný, než Polanski, protože tohle je přesně jeho styl. Režisér si pohrává s divákem jak kočka s myší a je to úplně jiný thriller, než jak točí Američané, ale přitom s americkým rozpočtem. Vše navíc směřuje k neodvratnému závěru, který mě napoprvé hodně šokoval, ale přitom je vlastně jediný možný. Skvělé!
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
I když je zápletka vlastně o ničem a celý příběh nepatří zrovna mezi ty nejpodnětnější a formálně jedinečné, Polanski potvrdil své kvality a předvedl opět kus poctivé filmařiny, která mi ruku v ruce s vynikající hereckou dvojkou připravila ideální program na jeden dlouhý zimní večer. Koneckonců nevidím důvod hledat všude nedostatky, když mě film bavil a byl natočen dostatečně zajímavě..
avenis
avenis
8 067 bodů
4
Když jsem to viděla poprvé, vůbec jsem to nepochopila a tedy jsem si neuložila do paměti, o čem to je... Dnes při druhém shlédnutí jsem poznávala jednotlivé scény, vnímala jsem znovu tu zoufalou nudu až odpudivost toho strohého domu na studeném pobřeží, napjatě jsem se snažila sledovat zápletku, ale kromě toho, že se jedná o špinavé politické praktiky jsem zase tam, co předtím. Nechápu to... S konečnou platností odsouvám film do věčného zapomnění.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Jemně rozvleklé divadelní drama. Zpráva z novin, která už asi v roce 2010 nikoho nešokuje, ale je dobře, že se o tom točí filmy. Atmosférou se film lehce dotýká Prokletého ostrova Martina Scorseseho.
slord
slord
3 832 bodů
6
Prvá polovička filmu sa celkom tiahla a dokonca chvíľami až nudila. Keď sa to prehuplo do druhej polovice a začalo sa to zamotávať a tempo začalo gradovať, tak som mu prišiel na chuť. No ale bol som spokojný s filmom len polovične, niektoré postavy tam boli zbytočné a ani neviem načo boli vôbec predstavené (napr. James Belushi či Jon Bernthal) a zabitie hlavného hrdinu mimo záberu som nepochopil. Mohol z toho byť veľmi kvalitný politický thriller, ale chýbalo tomu trošku lepšie uchopenie. 6/10
leafroller
leafroller
3 023 bodů
6.5
Jakkoli se film podle obalu tváří akčně, je to spíše komorní drama. Jeden venkovský exterier, dva či tři interiéry, hudba spíše žádná než tichá. Vše musí utáhnout herci, kterých je ve filmu asi 6, a příběh. Stopáž filmu není uměle prodlužována sexem a podobnými zbytečnostmi, takže touha přetáčet mě nechytla ani jednou. To je u dvouhodinového filmu docela slušné. A končí to špatně, což kvituji vždy s povděkem.