Kvílení

64%
Kvílení
Plakát traileru

V roce 1956 vydal Allen Ginsberg svoji později slavnou sbírku Kvílení a jiné básně. Titulní poéma se stala jedním ze základních děl beatnického hnutí. Hned po svém vydání ale byli Ginsberg i vydavatel L. Ferlinghetti obviněni z obscénnosti a Kvílení se ocitlo před soudem. Příběh Ginsberga a jeho sbírky je vyprávěn ve třech samostatných, ale zároveň se prostupujících liniích. V první linii se autorský přednes básně v sanfranciském klubu střídá s výpověďmi mladého Ginsberga, jehož ztvárnil James Franco. Ginsberg hovoří o vzniku básně, o své homosexualitě i přátelích. Druhou linií je záznam soudu, který v USA posunul hranice svobody uměleckého vyjádření. Otázky definice obscénnosti, hranice svobody projevu i hranice umění se ocitají v rukách právníků a přivolaných svědků. Třetí linií je animované ztvárnění samotné básně, kterého se ujal Eric Drooker, Ginsbergův spolupracovník.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Jo... to je tak, když si film vyhlížející spíš jako televizní inscenace hraje na nějakou angažovanost. Natočeno je to fakt nekonečně fádně - ve všem, co ten film dělá, je nekonečně fádní, až to je legrační. A banálně přežvýkané myšlenky (nebo spíš jedna myšlenka o svobodě vyjadřování) mě svojí povrchností iritovaly. Leda to parazituje na lidech, o kterých to vypráví, a ty animace jsou příšerný. Jen doufám, že tenhle vyumělkovaný kýč se neodehrával v hlavě Ginsberga, to by byla pro jeho obdivovatele jistě studená sprcha.
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
4
Filmy založené na příběhu o umělcích se většinou nepovedou. Je těžké přenést život básníka, spisovatele nebo malíře, jejich myšlenky, na filmové plátno. A u Kvílení se to taky nepovedlo. Celá kompozice filmu je nejasná, nejednotná a celkově vám pouze odinterpretuje nejslavnější báseň od Allena Ginsberga a představí soudní spor, který díky obscénosti následoval.

Dodatečné informace

Původní název:
Howl (více)
  • USA Kvílení
  • USA Howl
Premiéra v ČR:
11. 11. 2010
Distributor:
AČFK
Země původu:
USA
Rozpočet:
5 mil. USD
Tržby:
1,18 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění