Svítání

64%
Svítání
Plakát traileru

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (Oficiální text distributora)




Recenze: Svítání

Kinobox.cz
65%

Svítání není špatný film. V rámci svého žánru je dokonce nadprůměrný a díky chytrému scénáři je dost možné, že o něm budete diskutovat déle, než o jiných, procentuelně lépe hodnocených filmech. Jenže nestrhne. Veliká škoda polovičaté režie, která tomu všemu nedokázala dát patřičnou údernost. Zůstala podívaná, lehce zaměnitelná s kteroukoli lepší epizodou Krajních mezí. To není nutně málo. Ale potenciál tu byl jednoznačně větší a to víc bezzubý (ehm) výsledek zamrzí.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
Výborný originální námět tohoto snímku bohužel nebyl zcela využit. Byť je to natočeno brilantně, je zde spousta hluchých míst, které brzdí tempo a vyloženě nudí. Nedotažené scény nezachrání ani časté hláškování. Buď to mělo být více hororovější, anebo akčnější. Použité různé filtry nejsou na škodu, neboť alespoň zvýrazňují atmosféru. Temnotu tu však divák bude hledat marně. Oko potěší vynikající kamera, ucho zase použitá hudba. Škoda. Mohl to být vcelku zajímavý biják.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nečekal jsem, že Hawke bude kosit upíry ve Snipesově stylu, ale že tady bude tak málo akce, to mě taky ani ve snu nenapadlo. Přitom právě víc akčních scén, by tomuhle upírskému thrilleru jen prospělo. Toho kecání je tu chvílemi totiž až moc a zbytečně film zpomaluje. Prvních 30 minut skvělých (ten úvod do světa upírů a jejich problému byl výborný), zbytek jen dobrý (chvílemi velmi). 6/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Vcelku vkusné. Tak nějak jiný film o upírech. Dobré a krvavé scény. Zvláštní pokus o upírský film. Bavilo, nenudilo.

Dodatečné informace

Původní název:
Daybreakers (více)
  • Austrálie Svítání
  • Austrálie Daybreakers
Premiéra v ČR:
11. 3. 2010
Distributor:
Palace Pictures
Země původu:
Austrálie, USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
51,42 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch