Útěk ze Sibiře

76%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
9.5
Tento film je můj oblíbený. S hlavními hrdiny doslova příběh prožívám. Od mrazu, přes poušť Goby a přes Himaláje.. neuvěřitelné. Po takovém filmu si vždy uvědomím, jak si tu žijeme.. teplo, pivko, spousta jídla :) Ale k filmu. Skvělé obsazení, skvělé ztvárnění, skvělý film. 95%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Skupinka válečných zajatců uniká ze sibiřského pracovního tábora. Snímek, natočený na základě skutečné události, přináší námětově sice neojedinělý příběh, ale okázalý ve své jedinečnosti hrůzy a utrpení během cesty. Mrazem i horkem. Pocit hladu a žízně na každém kroku. Smrt v patách, ale vůle k dosáhnutí cíle jim dává energii. A tak tedy na základě memoárů jednoho z přeživších máme možnost shlédnout ohromujícím příběh o vytrvalosti a duchovní energii mužů odmítající poslušně jít vstříc své smrti někde v pracovním táboře. To raději zahynou v divočině světa. Je to příběh vazby a válečného zoufalství. Celý příběh se především zaměřuje na myšlenku vytrvalosti a jak naděje může osvětlit cestu těžkými podmínkami a nesnesitelnými pochybnostmi o sobě samém. Všechny spojuje spoléhání se na sebe během vyčerpávající cesty, získávání potravy a vody a hlavně čelení tělesného traumatu a zoufalství. Velice silný příběh končící uznáním oběti a odhodláním se vlastnímu životu a smrti postavit čelem. Herecké výkony jsou stejně tak silné a stejně tak i maskérská práce. Fyzické přeměny vzhledu postav během cesty je až neuvěřitelná. Filmové lidské utrpení, které předčí očekávání. Tohle popkornová jízda v žádném případě není.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Trochu netypický Weir. Jindy točí tak, že si u něj každý něco najde. Teď je to naopak velmi vyhraněné. Mně se to líbilo moc, ale jsem velmi zvědavý, jak si to povede.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Parta kluků (snad se Ed Harris neurazí) a jedna dospívající dívka jdou a jdou krásnou ale zároveň krutou přírodou...No a to je asi tak všechno, protože scénář žádnou lahůdkou zrovna není a i ty emoce se dostavují jen v minimálních dávkách (a že tady těch možností bylo). Suma sumárum zbyde pouze parádní herecké obsazení a pocit, že to před pár lety viděné "Bílé peklo" vlastně nebylo tak špatné. 5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Útěk ze Sibiře je film, na který jsem se těšil. Nic jsem od něj neočekával a seděl jsem v kině pouze s tím, že se budu dívat na film kvalitního režiséra o zajímavém tématu, které by nemělo být předkousané do průměrného hollywoodského prefabrikátu. Weir zde opět potvrzuje, že je mistrovský vypravěč a přitom zůstává divácky srozumitelný širokému publiku. A to se dá říci jen o málo filmařích.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
2
Potenciál je opravdu vysoký, ale výsledek velkou bídou. Má to své momenty - většinou šlo o nějaké drobnosti, které nastiňují poměry v táboře nebo tvrdost té cesty - ale stále to není dost. Stále to působí příliš zkratkovitě a plytce, tudíž těchto pár detailů neprohloubí onen celek, který je jinak táhlý, nudný, na postavách nezáleželo, protože jejich vztahy nemají dostatečný vývoj, tudíž se charaktery takřka nevykrystalují a diváka tato oblast nevtáhne. Přitom na postavách to skoro vždy stojí. Závěrem jsem pak už nic necítil. Bylo mi jedno, že to postavy zvládly. To samo mluví o hlubokém tvůrčím selhání. Takovej Revenant je mnohem jednodušší (absence politické roviny, méně postav), ale celý obsah je zpracován tak dokonale, že to diváka vtáhne. Pokud by Útěk ze Sibiře byl technicky roven technické úrovni Revenantu a současně byl obsahově tak silný jako Motýlek (myšleno: Jako výborná adaptace té skvělé knihy, která má podobné motivy, jako mohl mít tenhle film, jen kdyby byl lepší. Ty už existující adaptace Motýlka však dost dobré nejsou. Ta stará je příšerná, ta nová ujde, ale stále nenaplňuje potenciál své předlohy.) Rád bych viděl výbornou adaptaci Motýlka i výborný Útěk ze Sibiře, které by měly mnoho společného (život a poměry v táboře, touha po svobodě, těžkosti na cestě, pevná přátelství, krize víry?...) a to celé na špičkové technické úrovni Revenanta, která vtáhne a nepustí. Když totiž vidím takovou práci, přijde mi, že tvůrce se pro látku nikterak nenadchnul a pak nechápu, proč ji vůbec točil. Je to příliš povrchni, zkratkovité, prázdné, sterilně a staticky natočené. Nijak to ke mně nepromlouvalo, přitom pro to byly vysoké předpoklady.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Tohle jsem vážně nečekal, film mě překvapil snad ve všech ohledech. Nejedná se o typický film o útěku z vězení, ani o drama o životě v gulagu, ani o typické road movie a přesto je zde od každého trochu, ikdyž ani to není úplně pravda. Vlastně je to spíše film o svobodě a o smyslu a významu svobody, jestli je to svoboda od něčeho, či svoboda jako smysl života sám o sobě. Film o síle a vúli přežít, o obětování se pro druhého o soucitu, o síle odpuštění něčeho, co je v běžných lidských očích téměř neodpustitelné. Ten příběh je sám o sobě neuvěřitelný a přírodní scenérie při putování berou dech. Ohromně silný zážitek a co ještě musím vypíchnout je úžasná vedlejší role Colina Farrella, od kterého bych tak skvěle zahranou postavu ruského kriminálníka opravdu nečekal, opravdu mě svým výkonem vyrazil dech.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
6.5
Pestrá skupinka uprchlíků z gulagu putuje z hluboké tajgy stále na jih, až skončí v Indii. Naši hrdinové jdou a jdou, místy mají žízeň, místy hlad, někdy je jim zima, pak zas horko, ale oni to všechno prostě zvládnou. Pravidelně v půlhodinových intervalech ubude jeden herec. I přes několik nadprůměrných scén mě to nedokázalo strhnout. Několikrát jsem se u toho i vyspala, ale zdálo se mi, že jsem o nic významného nepřišla. Po technické stránce bez výhrad. Herecky také. Ale jinak veliká nuda. Vidět tento film jednou každopádně doporučuji. Podruhé už bych ho ale alespoň já vidět nechtěla.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Ty nejzajímavější možné pasáže tam jakoby nejsou, začátek z gulagu skvělý, zajímavý, ale od útěku ( který je vynechán ) se celkem nepochypitelně střídájí prostředí, nikam se to moc neposouvá, kromě kilometrů, sněhu, pouště, sněhu. A i v průběhu cesty, to co je zajímavé mizí, vynechává se. Přesto zeměpisně a obrazově zajímavé a klouk dolů, pokud je to skutečný příběh, navíc pokud si nikdo ani nechtěl odpočinout, i když nevím proč. Navíc se těžko pamatuje, kdo je kdo, musíte být pozorní, ale v kině by byla třeba větší pozornost, než doma na DVD.
bidlobox
3 802 bodů
8
Pěkný příběh s částečně biografickými prvky, na plátně se ale z předlohy dalo vyždímat víc. Nezapomunetelná role Colina Farrella v roli rusáka Valky. Jim Sturgess a Saoirse Ronan nehráli špatně, ale už jsme je viděli i v lepší kondici. Z filmu jsou tak asi nejsnáze zapamatovatelné působivé přírodní obrazy z cesty od kulagu na svobodu.