Hra o trůny

89%

Komentáře a recenze 71

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Nostalgicky vzpomínám na časy, kdy mi vadilo, že první tři řady jsou moc mechanicky dokonalé - zvlášť od šesté řady je scénář neskutečně lobotomizovaný a stupidnější každou epizodou. Motivace postav a dějové oblouky nedávají sebemenší smysl a krom silného obsazení některých rolí (bohužel krom dvou hlavních) a relativně vysokého rozpočtu ten seriál už nemá fakt vůbec nic. Nedává to smysl logicky ani intuitivně - je to založeno už jen na plnění fanouškovských očekávání a spoustě prvoplánových gest. Exhibice plytkosti, fádnosti, podlézavosti a neschopnosti komunikovat na základní rovině. D+D se projevili jako únosní kurátoři předlohy, ale jakmile jim došla a měli vymyslet vlastní scénář, ukázalo se, jak špatní tvůrci jsou. Je to docela smutné, když člověk vidí všechny ty prostředky a tolik talentu jednotlivých řemeslných profesí vložených do scénáře, který je intelektuálně pod úrovní průměrného fanouška.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Po 8 letech a sériích konec. Přelomová záležitost co se týče tv tvorby. Herecky a hlavně řemeslně špička, která tu už tak vysokou laťku quality tv posouvala s každou sérií výš a výš. Taky se sice nevyhnula slabším sériím (za mě asi 3.,5 a 8.), ale jako celek je tohle nehorázná a hlavně výborná kultovka. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Mé krátké polemizování o vývoji seriálu si můžete přečíst zde (obsahuje spoilery): http://www.subsvet.cz/2017/08/glosa-zemrela-s-malickem-puvodni.html
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Dialogy na jedničku, řemeslná práce na jedničku. Je několik postav které miluji a baví mě s nimi trávit čas a na druhou stranu několik postav které bych nejradši rozmačkal na kusy. I ty strašné postavy jsou ale tak skvělé ztvárnění, že i tak mě nepřipraví o chuť se na seriál dívat. Každým dílem mě tvůrci jenom utvrzují jak se jim to povedlo. A to sem knihy nečetl. Finále se jinak ve finále možná nevyvinulo úplně dle představ většiny, přesto Hra o trůny zůstává v mých očích jedním z nejlepších seriálů všech dob.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
2
Přišel jsem, viděl jsem a odcházím. Nechytlo mě to.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
9
Tenhle seriál je něco, co nemá obdoby. Neexistuje žádný, žánrově a dějově podobný, který by dosáhl takové kvality. Trošku čeká, než si vás 1. série stáhne do děje, ale když to přijde, tak vás o to děj stejně připraví. 1. série - 90% --- 2. série jde kvalitou trošku nahoru, hlavně díky příchodu nových postav. No a to vezmeme-li v potaz legendární Černovodu, tak je to... TOP! 2. série - 100% --- 3. série se soustředí hodně na rozvoj Robba Starka, který zase vrcholí velmi dobrým finálem. Ale na děj nezanevře, ani na rozvoj do budoucna klíčových postav ať už Jona či Jamieho. Nicméně místy už je to trošku dlouhé a předvídatelné. 3. série - 90% --- Následující sérií se zase hodně posuneme a to za mě hlavně díky výbornému Pedro Pascalovi, a celkově kvůli tomu, co se odehrává v Králově přístavišti. A konečně následuje i epické finále, které i dobře rozehraje cesty dalším postavám. 4. série - 100% --- Kvalita šla podle mě trošku dolů, ale díky lince na Severu a velmi dobrém finále se stále dočkáme dobré série. 5. série - 90% --- Konečně šestou řadou se děj výrazně posune, postavy vyjdou se svých klidných pozic a jdou do světa. Budují se strany pro nadcházející rozepře o Iron Throne. Co se odehrává na Severu je naprostá fantazie, zakončená bitvou tak legendární, že ji snad nešlo napsat lépe. 6. série - 90% --- Výborně rozehraný děj předchozí sérií v nadcházející 7.sérii se nějak pozastaví, jakoby už scénáristé vyhlíželi konec. Pořád hádáte, kterou hlavní linku děj uzavře, protože přece do 6ti dílného finále se nemůže vlézt všechno! A právě tímhle se to zlomilo, závěrečné sérii není nijak ulehčeno. Prakticky nic se neuzavře, takže přestože jednotlivé epizody, až na jednu, která je hodně zaměřená na Samwella Tarlyho, která samotná nestojí za nic, si drží opravdu velkou kvalitu, tak už tak nějak tušíte, jak těžký úkol čeká tvůrce v poslední sérii. 7. série - 95% --- Finále je tady! V 6 epizodách se musí uzavřít 2 velké dějové linky, k nim musí vzniknout jedna nová a ta se zase musí uzavřít. K tomu všemu musí seriál nějak skončit. Proto je vidět, jak je děj uspěchaný, prakticky od druhého dílu série se nezastavíme. Lince s Cersei je věnovaná jen 1 epizoda ! A Daenerysiině duševnímu obratu prakticky jen minutky! Otočí o 180 stupňů jakoby nic. No a finále, kdy je rozvoj postavy Jona, která se tu budovala minimálně 3 série, je vrácena do původní pozice jakoby nic ?!. Dá hodně práce se s touhle sérií nějak smířit. Vůbec nějak ji přijmout jako finále je nesmírně těžké. 8. série - 70%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
6
Ak mám byť úprimný nikdy som neprepadol tejto šialenej série Pieseň ľadu a ohňa...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
První sérii považuji za zřejmě jednu z nejlepších sérií všech dob. Perfektně popsané charaktery, charakteristické vystupování, naprosto fantastická atmosféra, no prostě všechno skvělé. (SPOILER) Bohužel jakmile Sean Bean už po několikáté ve své kariéře umře, začne seriál místo využité expozice vyprávět novou a k nějaké akci se doslova nutí. Nemohu soudit adaptaci, neboť čtenář předlohy nejsem, ale jako divákovi mi sledování přišlo nejen stále více zamotané, ale i méně zajímavé a nudné. Ke konci 4. série už jsem nevydržel a musel se se seriálem rozloučit. Za tu první sérii se ale klidně budu bít, ta je totiž vážně skvělá.
Klajnik
Klajnik
8 504 bodů
7
Původně tu bylo plné hodnocení, ale potom, co se stalo v závěru osmé série a k čemu vlastně směřovala už ta sedmá, nemohu jinak. Silné pilíře seriálu v závěru vymizely a seriál se stal spíše blockbusterovou zábavou, než komplexním príběhem ze světa, kde každá postava za svá rozhodnutí tvrdě platí. Takhle oblíbený seriál a tak moc šel do sraček. Velká škoda. Avšak na takovou čtvrtou sérii budu vzpomínat s úsměvem!
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Chápu to propojení - vzít Pána prstenů, mixnout ho stylem Říma a do toho dát ingredience z Živí mrtví, to je recept na stoprocentní úspěch. A na rozdíl od jiných podobných vychytralých slepenců nemá Hra o trůny papírem šustící základ, ale hutnou knižní předlohu. Výsledek ale neohromil. Možná je chybou to, že jsem do rozjetého vlaku naskočil až po odvysílání sedmi sérií a vše dal "na jeden zátah" během dvou měsíců. Chyběl mi tak potřebný časový prostor a díky tomu mi jednotlivé série přišly hodně podobné. Řada postav přešlapuje po celou dobu na místě a má minimální vývoj. Story s matkou draků je akcentovaná od začátku, k jejímu propojení se zbytkem ale dojde až v šesté sérii (a ta postava rozhodně není tak zajímavá, aby musela mít tolik prostoru). Nejlépe napsaný charakter (Tyrion Lannister) je od svého uvěznění ve čtvrté sérii hrozně pasivní a Peter Dinklage, jakkoli se snaží, najednou nemá co hrát. Styl vyprávění se opakuje - konflikt, hledání řešení, katarze, zrada vedoucí k novému konfliktu. A ani ta úmrtí vlastně nejsou zas tak překvapivá, protože hrdinové jsou brzy poměrně jasní a až do sedmé řady na ně tvůrci nemají odvahu šáhnout. Nemluvě o tom otravném opouštění linií, kdy se k něčemu seriál vrací třeba až o dvě sezóny později. Měl jsem reálný problém si pamatovat, kde vlastně některé postavy právě jsou a to jsem jel v kuse (například jsem dlouho váhal, kdy jsem viděl naposledy jednoho z mladých Starků a jestli už náhodou neumřel). Neumím si představit, jak bych se orientoval, kdybych to měl dávat s ročními mezerami. Současně je ale třeba uznat, že to má fantastické měřítko, evidentně se plánuje dopředu (často možná až moc, neboť jednotlivé série málokdy něco konkrétního vyřeší), některé příběhy jsou skvěle zvládnuté (Arya Stark, Jamie Lanniser), sem tam potěší nápaditý dějový vývoj (Hold the Door!) a rozhodně nechybí prvek překvapení. Celek by ale snesl výrazné prokrácení, protože to, co se stalo během sedmi sezón, mohli autoři stihnout za podstatně kratší dobu.