Seriózní muž

67%

Komentáře a recenze 26

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Snímek nás tak nějak uměleckou formou přibližuje k židovskému způsobu života, které se od jiných kromě židovských rituálů viditelně nijak neliší. Každodenní problémy v práci i v rodině vedou hlavní postavu do koloběhu absurdních avšak zcela životních situací, které řeší jak po osobní, tak i po právní stránce, ale pochopitelně také i v rámci své víry. Názornější prezentace snad už být ani nemohla. Scénárista zcela trefně zachytil běžný život obyčejných židovských lidí, který mnohým hodně vysvětlí, napoví i naznačí.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Coeni začínají být do sebe zahledění jako Tarantino s Kellym dohromady. Plácají páté přes deváté a přitom nejsou schopni dát svému filmu ani pořádný konec. Jen mírně nadprůměrný film, který toho hodně chce.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Spousta myšlenek a postav tady zůstala tak na půli cesty, a ikdyž asi tuším jaký byl záměr, tak mám s tímhle Coenovic snímkem do puntíku stejný problém jako s nedávnými "Men Who Stare at Goats" od Heslova. Zajímavá látka (umím si z toho představit šílenou bláznivou komedii), ale pro jiné tvůrce, sorry.. 6/10
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Film je to průbojnej jako jeho protagonista.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
6
Buď zcela nejosobnější nebo naopak nejméně osobní film bratrské dvojice. V tom, že se pravdu nikdy nedozvíme, tkví celá ta dráždivá sofistikovanost. Osobně mě ale nebaví hádat, když mě až tak úplně nebaví sledovat (jelikož chápu kontexty a vím, že na konci nic nečeká, protože to, ehm, "není důležité"). Odprostí-li se člověk od té diskutabilní hry s neustálou touhou po uzavírání kruhu, zbývá klasická coenovská šablonka v úžasném retrobalení. Ale to je všechno! (6-7/10)
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
No, nejsem si úplně jistý, jak jsem měl film pochopit ohledně židovského humoru a kde byly hrany jedním, nebo druhým směrem. Výborné momenty, filmařsky velmi čisté Zásadní věc, která mi vadila, že film skončil, pro mě velmi předčasně, vydržel bych víc :), začátek byl vynikající...
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7.5
Kerásný film , plný židovského humoru ...jistě blízký Ethanovi a Joelovi...Dobrá filmařina
zozemir
1 805 bodů
8
Z toho líbezného melodramatu na mě stále pršela nemalá dávka zoufalosti, melancholie a čiré nenávisti vůči postavám, se kterými přišel pan Gopnik do styku. Hlavní postavy mi bylo opravdu líto a přál jsem mu, aby došel ke šťastnému konci. Sám ale nedokážu říct, zda ve mně zakončení filmu vyvolalo drásající vztek, beznadějnost či opojnou katarzi. Ale na tom přece nezáleží, neb jsem se z filmu dozvěděl, že mám s přirozeností přijímat vše, co se mi přihodí.
Michudy
Michudy
1 277 bodů
5
Židovská ani jiná náboženská komunita mi nic neříká. Proto jsem možná některé narážky nepochopil. Jinak je ale film o běžných strastech života, o závisti a touze. Hodně toho je naznačeno bez nějakého většího rozuzlení (po kterém hlavní protagonista celý film pátrá). Zkrátka film ze života, kterých už ale bylo natočeno dost a občas by to naznačení nějaké vyústění potřebovalo.