Zelená zóna

71%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
V tomto snímku je prezentován fiktivní příběh o jednotce vedené praporčíkem Royem Millerem (Matt Damon), pověřeného najít fiktivní zbraně hromadného ničení v Iráku. Takže je to celé založeno na válce USA a jeho usilovného hledání zbraní hromadného ničení, o kterých se předpokládá, že se skrývají někde v samotném Iráku. Co je na tom pravdy ukáže dějství, které diváky nijak nepřekvapí, neb realita hovoří sama za sebe. V podstatě se jedná o politicky kritický akční snímek, u kterého nejvíce překvapí, že to nenatočil samotný Oliver Stone, který byl na takové snímky zaměřený. Paul Greengrass však není o nic horší. Natočil akčně válečný snímek jako popkornový film plný akce, napětí a výbušnosti. ´Zelená zóna´ tedy neobsahuje nic co by nikdo nečekal. Řemeslně natočeno zdařile a okázale. Není tu v podstatě hluchého místa. Neustále se něco děje a tak zaujatý divák nemá šanci odtrhnout oči. Matt Damon opět ukázal, že mu akční věci jdou pěkně od ruky. Stojí za to snímek shlédnou a je jedno jestli jako další obyčejný akční film nebo s politickým názorovým nadhledem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Velmi dobře natočené, ale dějově naprosto o ničem. O Zbraních hromadného ničení si každý už dávno myslíme své a tenhle film nic jiného nenabízí. Chvílemi to vážně silně nudí. Navíc přepínání mezi krimi a válkou nefunguje na 100%. Doufal jsem, že tomu budu moct dát lepší hodnocení než Hurt Lockeru. Nakonec to zůstane na stejných třech hvězdách.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Prozatím asi nejslabší Greengrass. Látka je to zase zatraceně zajímavá, ale na kvalitní politické thrillery se to nechytá díky tomu jednoduššímu scénáři a na pořádný akční film tomu zase chybí víc akce (krom posledních 20-30 minut). Takhle si to bere od každého něco, ale celkově nenabízí nic (převratného)...6/10
muzz
muzz
18 035 bodů
7
Film je bravurně natočený, Matt je skvělý jako vždy, jako film to má všechno, atmosféra je velice reálná. Ale to téma. Zlí anonymní jestřábové z Wall Streetu (Pentagonu, NSA, dosaďte padouchy dle libosti) jsou odhaleni sympatickým vojákem, že v Iráku ZHN nejsou a nebyly (protože irácký lid byl vždy mírumilovný), a který pak má vzápětí za to potíže, ale snad se s pomocí sympatizujících diváků z toho nějak dostane. Bohužel z filmu příliš smrdí neomarxistická protiamerická propaganda (kálet do vlastního hnízda bylo vždy typické pro angažované režiséry). Greengrass se tak může vzít za ruku s komunistou Oliverem Stonem a tlustým fabulátorem Michaelem Moorem a jít pod rozvinutými duhovými a rudými prapory protestovat před Pentagon.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8
Solidní komentář k "novému Vietnamu", ve kterém se ovšem na můj vkus trochu moc okatě tluče hollywoodský velkofilm se závažným dokumentem (a to především ve vykonstruovaném finále). Nejslabší film Paula Greengrasse? Bohužel ano. Stále výrazně nadprůměrná podívaná nutící k zamyšlení? Jednoznačně!
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Už je to trochu nuda, ale Greengrass zřejmě neumí řemeslně klopýtat. Zelená zóna je neuvěřitelně dynamický film, který se nezastaví ani na vteřinu (i třetí Bourne proti němu občas přešlapuje na místě) a drží diváka v permanentní pozornosti. Od první do poslední sekundy je o co se opírat – ať už jde o dokonale přehlednou akci (obrovský skok právě od třetího Bournea), či vztahy mezi jasně definovanými postavami a naprosto pochopitelné dialogy, které i běžného civila okamžitě vtáhnou do centra dění. Greengrass navíc na půdorys „velkého problému“ roubuje motiv souboje dvou mužů, který je pod taktovkou burácejícího Powellova hudebního aparátu přesně tak cool, jak tomu bylo v předchozích režisérových filmech (a jak – doufejme! – bude ve všech dalších. Tenhle trademark mám ze všeho nejraději). Tím, čím je Scorcese + De Niro (především) pro sedmdesátá a osmdesátá léta, tím je Greengrass + Damon pro současnou generaci. Dobově – ale i nadčasově - poplatnými a reflektujícími umělci pro diváky, kteří se potřebují personifikovat s hrdinou a prožívat příběh jeho očima. Greengrasův tým poskytuje úchvatné řemeslné prostředky (kamera!) a svět, kterým už Damon proplouvá naprosto přirozeně a bez sebemenších zádrhelů. Jedinou vadu vidím paradoxně právě ve scénáři, který je tak neuvěřitelně přehledný a pochopitelný, že ve světle Bourneova světa (nelze nesrovnávat) lehce ztrácí na té jemné přitažlivé vrstevnatosti a chuťovém ocasu (a místy zkrátka a dobře připomíná obyčejnou adventuru ve smyslu „půjdeme z bodu A do bodu B a tam najdeme C, které nás dovede k D“).
kedl
kedl
6 380 bodů
7
Jedna z konspiračních teorií? Možná, nejsem znalec téhle politiky, ale odjakživa jsem zastáncem toho, že USA se serou tam,kam nemají. Akční sekvence na konci filmu byla skvěle řemeslně zvládnutá, ale to bylo asi tak všechno, jak říkám USA se sere tam, kam nemá.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
10
McGuffiny už nejsou jen v thrillerech, ale existují i v realitě. Tady je MacGuffinem celá válka v Íráku.
kubas369
4 086 bodů
8
Film o tom že invaze do Iráku bylo je a bude svinstvo.
wop
wop
1 716 bodů
7.5
Velmi pěkně natočený akční film z pozadí války v Iráku. Asi do tří čtvrtin jsem filmu věřil každý záběr, pak film jakoby "upadl" a skončil klasicky, Hollywoodsky. S Bournovskou trilogií to nemělo společného vůbec nic, doporučoval bych to spíše těm, kterým se líbilo Body of Lies, nebo Syriana.