Odsouzení

73%
Odsouzení
Odsouzení

V české distribuci pod názvem Odsouzení. Film zpracovaný podle skutečné události (všechna ve filmu použitá jména hlavních postav jsou reálná) o neuvěřitelně silném pouto mezi sourozenci, kritický k americkému soudnímu systému produkujícímu řadu nespravedlností, které se pokouší revidovat projekt Innocence. Nad ránem 21. května 1980 byla nalezena Katherina Reitz zavražděná ve svém domě v Massachusetts. Krvavé skvrny byly po celém domě, chyběla její kabelka a některé šperky. Ze zločinu byl obžalován její soused Kenny Waters, proti němuž byly použity (při absenci přímých důkazů) neurčité výpovědi svědků získané pod nátlakem - policie potřebovala po více než dvou letech uzavřít. Kenny byl pak v procesu odsouzen na doživotí. Film je postaven na příběhu sebeobětování jeho sestry Betty Anne (ve filmu skvělá Hillary Swank), která pevně věří v bratrovu nevinu a svůj život zcela podřídí boji za jeho očištění a osvobození. Vystuduje práva a všemožně se snaží - stejně jako její bratr z vězení - o revizi rozsudku. až v roce 1999, osmnáct let po bratrově odsouzení, se jí podaří docílit předložení zachovaných krevních stop k analýze DNA, která - stejně jako následný revizní proces - potvrdí Kennyho nevinu. Ve filmu vše končí šťastně, realita byla bohužel bolestnější. Kenneth Waters skutečně získal odškodné (tři a půl milionu dolarů za 18 let strávených v těžkém vězení), ale - což není uvedeno ani v titulcích filmu - na svobodě strávil pouhého půl roku, než jeho život ukončila nehoda se smrtelnými následky.




evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
Film, který hodně připomene Erin Brocovich. Zde se ocitá v hlavní roli žena (přesvědčivá Hilary Swank), která se doslova z ničeho dostane k pořádné právničině, a to na úkor vlastního života a rodiny. Má totiž velkou motivaci - vlastního bratra (Sam Rockwell) odsouzeného na doživotí za vraždu, kterou nespáchal. Zdálo by se, že s právě zavedenými testy DNA přijde i spravedlnost, ale policejní a soudní systém odmítá přiznat chybu. Boj bude dlouhý.
M.Rejčová
M.Rejčová
216 bodů
7.5
Film o vztahu dvou sourozenců. "Na stará kolena" vystudovat vysokou školu a pak jí efektivně uplatnit v praxi, to vše jen pro svého bratra, to se nevídá často. Nenápadná, ale silná žena v podání Hilary Swank. Škoda toho konce, že je tak brzo, ten skutečný závěr s předčasnou smrtí tam měl být. Nebo aspoň zmíněný v titulcích. Amíci tak rádi všude tlačí na slzné kanálky a tady si to odpustili.

Dodatečné informace

Původní název:
Betty Anne Waters (více)
  • USA Odsouzení
  • USA Betty Anne Waters
  • USA Conviction
Země původu:
USA
Rozpočet:
12,5 mil. USD
Tržby:
11,83 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění